Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 09. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Vasúti múlt immár a Múzeumban

Vasúti múlt immár a Múzeumban

A Dombóvári Városszépítők öt évvel ezelőtt a helyi önkormányzat felkérésére azt a feladatot is elvállalták, hogy a múltörökség sajátosságai között különös figyelmet szentelnek a dél-dunántúli vasúti élet relikviáinak is.

A Beles Lajos, Harangozó László, ifj. Francz József, Gáspár István és társaik nevével fémjelzett, több száz darabos tárgyi, valamint több tízezer lapnyi könyv- és dokumentációs anyag szintén a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény gondozásába került, feldolgozása folyamatos.

A jobb idő beálltával zajló szakszerű raktári rendezés közben váratlan ajándékokkal gyarapodott az egyesület vasúttörténeti szekciójának részlege. A Városszépítők egyik tagja, a hosszabb ideje önkéntes munkát végző Kertész Tamás, ny. vasúti jármű reszortos vette először górcső alá a csaknem 100 évvel ezelőtt a Magyar Királyi Vasúttársaság által létrehozott, legendás Dombóvári Fatelítő iratkötegeit, valamint a Müller Ádám és családja által őrzött és hazakerült két nagyméretű vasúti terepasztalt.

Mindez már az ez évi, a 140 évvel ezelőttiekre utaló vasúttörténeti bemutatót előlegezi, amelyhez mindennapi feldolgozómunka társul a pártolói figyelemtől övezett dombóvári múzeumban.

Szöveg és fotók: kristonvízi

További képeket nézegethet a lenti fotóra kattintva.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.