Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 12. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Visszavertek az orosz fegyveres erők minden szárazföldi és tengeri ukrán támadást az elmúlt napon - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője azt mondta, hogy Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg három ukrán támadást hiúsított meg, megölve több mint ötven ukrán katonát, valamint megsemmisítve a egyebek mellett 11 harckocsit - köztük három német gyártmányú Leopardot - több tucat harcjárművet és egy brit gyártmányú Stormer légvédelmi rakétarendszert.

Donyeck körzetében a leghevesebb harcok a beszámoló értelmében Marjinkánál és Avdijivkánál folytak, ahol nyolc ukrán előretörési kísérlet hiúsult meg. A tábornok szerint itt egyebek között mintegy 310 ukrán katona esett el.

A Konasenkov által ismertetett napijelentés szerint egyéb frontszakaszokon további mintegy 110 ukrán katona vesztette életét. A máshol megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között sorolt fel egy Szu-25-ös repülőgépet is. Az orosz nyilvántartás szerint a háború kezdete óta a megsemmisített tankok és egyéb páncélozott járművek száma elérte a 9900-at.

A Fekete-tengeren, Szevasztopoltól mintegy 300 kilométerre délkeletre, vasárnapra virradóra hat ukrán pilóta nélküli motorcsónak támadta meg a szóvivő szerint a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetéket őrző orosz Priazovje hajót. A katonai jármű fedélzeti fegyverei megsemmisítették a drónokat. Konasenkov rámutatott, hogy csakúgy, mint más, hasonló támadások esetén, a közelben tartózkodott egy RQ-4B Global Hawk típusú amerikai stratégiai felderítő drón.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorban leadott interjújában azt hangoztatta, hogy jelenleg semmilyen előfeltétele sincs meg egy Oroszország és Ukrajna közötti megállapodásnak.

"Mi több, nincs semmilyen alap, bármi rozzant legyen is az, amelyre bármilyen párbeszédet lehetne építeni. Azt látjuk, hogy a rezsim nem akar, nem kész, illetve a rezsimet a felügyelői nem engedik tárgyalni" - fogalmazott Peszkov.

Szergej Sojgu védelmi miniszter hétvégén parancsot adott ki, hogy az "önkéntes alakulatok" július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Az indoklás szerint ez jogi státuszt biztosít számukra, valamint egységes megközelítést teremt feladataik teljesítésének átfogó támogatásához és megszervezéséhez.

Nyikolaj Pankov védelmiminiszter-helyettes szerint ezentúl minden önkéntes jogosult lesz arra, hogy szerződéses katonai minőségben akár az önkéntes alakulatokkal, akár a védelmi minisztériummal kössön egyéni szerződést. A szerződés a tábornok szerint elsősorban azt jelenti, hogy az állam kiterjeszti az érintettekre és családtagjaikra a szociális védelmet és támogatást. Pankov szerint jelenleg több mint 40 önkéntes alakulat működik Oroszországban.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója vasárnap sajtószolgálata Telegram-csatornáján közölte, hogy az általa felügyelt alakulat "semmilyen szerződést sem fog aláírni Sojguval".

Az ukrán erők egy Donyeck megyei település visszavételéről számoltak be

Az ukrán 68. dandár arról számolt be vasárnap, hogy az ukrán hadsereg más alakulataival együttműködve, visszafoglalta az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Blahodatne települést.

Blahodatne Bahmut közelében, a várostól mintegy tíz kilométerre északra fekszik. A Facebookon közzétett közleményében az ukrán dandár megjegyezte, hogy az orosz csapatok a végsőkig ellenálltak, de nem tudták feltartóztatni az ukrán erőket.

Volodimir Zelenszkij közben aláírta azt a rendeletet, amellyel Ukrajna újabb 178 orosz állampolgárral - köztük az orosz alkotmánybíróság tagjaival - szemben vezetett be öt évre szóló szankciókat.

Mindeközben a kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat közleményében azt írta, hogy a létesítmény felrobbantása nyomán a Dnyeper folyónak az észak-krími csatornát tápláló szakaszán apadni kezdett a víz. A közlés szerint vasárnap reggel a kahovkai tározó szintje a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségében 9,35 méter volt. A nap folyamán több mint egy métert, a robbanás óta pedig több mint hét métert csökkent a vízszint. A Dnyeper vízszintje Herszonnál jelenleg 4,18 méter és egy nap alatt 0,54 métert apadt.

Fotó: Youtube

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).