Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 09. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Új házasság, tulajdonlás, öröklés – Jogász válaszol

Új házasság, tulajdonlás, öröklés – Jogász válaszol

Hogyan alakul az öröklés második házasság esetén, ha az első házasságból származó gyerekek is tulajdonosai egy ingatlannak? Erre keresi a választ olvasónk az onlinejogsebesz.hu segítségével.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Feleségem családjában előállt helyzetre szeretnék megnyugtató jogi választ kapni. Anyósom második férjének lakásában lakik, lassan 2 éve házasok. A lakás 50 százalékban a férj, 25-25 százalékban a férj első házasságából származó 2 nagykorú gyermek tulajdonában van. Mivel anyósom sok pénzt és energiát fektet ennek a lakásnak a fenntartásába és felújítására, szeretnének valamilyen megoldást találni arra, hogy a férj esetleges elhalálozása esetén a 2 gyermek ne tudja a lakást az ő beleegyezése nélkül a feje fölül eladni. A kérdésem egyrészt az lenne, hogy ilyen esetben a feleség mit és hogyan örökölne a férje után és mit a gyerekek, másrészt, hogy mi a legegyszerűbb és legbiztosabb módja (haszonélvezet, vagy bármi más) annak, hogy a lakást ne lehessen az ő beleegyezése nélkül eladni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
2014. 11. 19.


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Ha a lakás 50 százalékának (2/4-edének) tulajdonosa (a férj) meghalna, akkor az özvegy a törvényes öröklés rendje szerint a 2013. évi V. törvény (Polgári Törvénykönyv/Ptk.) 7:58 §- ának megfelelően a következők szerint örököl: Őt, mint az örökhagyó házastársát (özvegyét) leszármazó örökösök (gyermekek) megléte esetén megilleti

a.) az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon a holtig tartó haszonélvezeti jog, továbbá

b.) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből (ez azt jelenti, hogy ha az örökhagyó férjnek tulajdonában vagy résztulajdonában volt pl. egy személygépkocsi, vagy egy hétvégi telek, akkor azt a tulajdont vagy tulajdoni részt a két gyermek és az özvegy 1/3-ad-1/3-ad arányban öröklik). Ha a férj után valamilyen végintézkedés maradt, akkor a Ptk. 7:3 §-ának (2) bekezdése szerint ez határozza meg az öröklés rendjét. Ha az Ön anyósa a férj végrendelete alapján valamilyen tulajdoni hányadhoz jutna a lakásban, akkor a gyermekek „a feje felül” nem tudják a lakást eladni, mert ahhoz az összes tulajdonostárs egyező nyilatkozata (az adásvételi szerződésen mindhármuk aláírása) szükséges.

Ha a 2 gyermek vagy egyikük a tulajdoni részét kívánná kívülállónak (ún. harmadik személynek) eladni, a résztulajdonos özvegynek nyilatkoznia kell megelőzőleg, hogy kíván-e élni a tulajdonostársi elővásárlási jogával, vagy sem. Ha igen, ő lesz a kívülállónak eladni szándékozott tulajdoni hányad vevője/tulajdonosa. Annak nincsen akadálya, hogy a férj még életében a feleségének ajándékozza a lakásnak a tulajdonában álló 50 százalékát, vagy annak egy részét, így gyermekei tulajdonostársává téve a feleséget is.

Ha az Ön anyósa semmiféle módon nem válik a lakás tulajdonosává vagy résztulajdonosává, akkor a két gyermek (a majdani örökösök) a lakást eladhatják, azonban csak az özvegy haszonélvezeti jogával terhelten: ekkor az özvegy birtoklási és használati joga megelőzi az új tulajdonos (a vevő) ilyen jogát, aki eltűrni köteles, hogy a tulajdonába került lakásban jogszerűen az özvegyi jog jogosultja lakik (ez a jogosultság az özvegyet élete végéig megilleti, ezért az a neve, hogy „holtig tartó”).
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során