Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 14. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Tilinger Sándor klubvezető

Tüske felé fotósétáltak a Légy Képben tagjai

Tüske felé fotósétáltak a Légy Képben tagjai

A Légy Képben Fotóklub tagjai a tüskei horgásztó felé indultak április 11-i fotósétájukon, hogy gépeikkel minél érdekesebb felvételeket készítsenek a látottakról.

Az első megállónál megpihentették gépeiket, majd a gátnál a klubvezető javaslatára megkeresték a „Tüskei ereszkedőnél” régvolt temető sűrű bokrok rejtekén látható megrongált keresztjét. (A keresztről sajnos nincs említés és fotó a Dombóvár c. könyv „köztéri szobrok” fejezetében)

Részlet Takács Istvánné Gyökerek nyomában c. könyvéből: „Azidőtájt (1830-as évek) volt Dombóvárnak egy harmadik temetkezési helye is, éspedig a „Tüskei ereszkedőnél”. Ugyanis mindig akadtak olyan halottak még a múlt században is, akiket a közösség nem fogadott be. Ezek elsősorban a kereszteletlen kisdedek voltak. Őket a temetőn kívül hantolták el,a tüskei ereszkedőnél felállított kereszt köré. Dunántúlon elég elterjedt volt ez a szokás: útszéli keresztek körül földelték el a halva születetteket,i de járt ki siratni az anyjuk. A koraszülött gyermekek ugyan éppen nem lehettek bűnösök és hogy sírjuk mégis a határra került, annak a keresztvíz hiánya volt az oka, ami a keresztény közösséghez való tartozást jelentette volna”.

Sajnos a temetőre nem utal más, de a fiatalok érdeklődéssel hallgatták a klubvezető a környezetet is bemutató visszaemlékezéseit.

Az est beálltával még készültek fotók a tóról, a zuhogóról, és az egykori Tüskepusztai vasúti megállónál is kaptak ismertetést a környék múltjáról, az ásatásokról, a fellelt értékekről.

Jövő héten a volt katonai laktanya romos épületeit és a zsidótemetőt veszik célba gépeikkel a Légy Képben tagjai.

Szöveg: Tilinger Sándor. Válogatást nézhet meg a klubtagok fotóiból a lenti képre kattintva.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.