Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Március 24. 05:30, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Törvényszéki döntés jöhet a polgármester tisztségéről

Törvényszéki döntés jöhet a polgármester tisztségéről

Dombóvár alpolgármestere arra kérte a megyei kormányhivatalt, kezdeményezze a törvényszéknél annak megállapítását, polgármester maradhat-e a bíróság által jogerősen elmarasztalt Szabó Loránd.

Nagy Roland, a képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője a dombóvári képviselő-testület pénteki, rendkívüli ülésén bejelentette: Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester a kormányhivataltól kérte, hogy forduljon a törvényszékhez a független Szabó Loránd összeférhetetlenségi ügyében.

Az ülésen a testületben többségben lévő fideszes képviselők nem vették napirendre a polgármester javaslatát, amely az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte, de nem terjesztették be saját, korábbi javaslatukat sem annak létrehozására.

Nagy Roland a polgármesteri előterjesztés mellőzését azzal indokolta, hogy a polgármester egy eseti bizottságot javasolt, az összeférhetetlenség kérdésében pedig az önkormányzati törvény szerint kell eljárni.

A felbujtóként elkövetett sikkasztásért január 24-én jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, de előzetes mentesítésben részesített Szabó Loránd az ülésen azt mondta: a Fidesz-frakció "fél a vizsgálattól", ezért akarja azt, hogy a kormányhivatal indítson eljárást az összeférhetetlenség ügyében. "A kormányhivatalt nem független ember vezeti, hanem egy fideszes országgyűlési képviselő" - hangoztatta.

A dombóvári Fidesz-frakció korábban a kormányhivataltól kért jogi állásfoglalást arról, hogy az előzetes mentesítés ellenére fennáll-e a polgármester esetében az összeférhetetlenség; a frakcióvezető március elején azt közölte: a kormányhivatal szerint igen.

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester összeférhetetlenségéről a képviselő-testület dönthet, amennyiben ezt nem teszi meg, vagy döntése jogszabálysértő, "a kormányhivatal a törvényszéknél kezdeményezheti a polgármester összeférhetetlenségének a kimondását".

A törvényszéknek a kezdeményezés beérkezésétől számított 30 napon belül kell döntenie az összeférhetetlenségről, a határozat ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni. A másodfokú bíróságnak három napon belül kell ismételten döntést hoznia.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.