Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több milliárd forintos csalást lehetne megszüntetni az áfa csökkentésével

Több milliárd forintos csalást lehetne megszüntetni az áfa csökkentésével

Az alapvető élelmiszerek jelentős gyártóit és forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet, a “Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” javasolja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen 10 százalék alá. A szerveződés mindezt az Ernst&Young cég független, bemutatott tanulmányára alapozza. A kutatás szerint az alapvető élelmiszerek terén végrehajtandó áfacsökkentés végleges megoldást jelentene a szervezett bűnözés által folytatott áfacsalás elleni harcban.

Egy közzétett friss tanulmány szerint az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás megbénítja az iparágat és több mint 128 milliárd forint bevételtől fosztja meg évente a költségvetést. Az ágazat kormányzati intézkedést sürget, és a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szerveződésen keresztül, az Ernst&Young tanulmánya alapján az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentését javasolja.

A 27 százalékos értékkel jelenleg Magyarországon terheli a legmagasabb áfakulcs az alapvető élelmiszereket az Európai Unióban. A magas adó miatt virágzik az áfacsalás és az alapvető élelmiszerek szegmensében drámai módon megnőtt a körhintacsalás és a feketepiaci ügyletek előfordulása. Az érintettek szerint a csalások miatt veszélybe került az alapvető élelmiszerek ágazatának versenyképessége és Magyarországnak adóbevétel kiesésével, munkahelyek megszűnésével, a beruházások szomszédos országokba áramlásával, valamint a munkanélküliségi kiadások növekedésével is számolnia kell. A 128 milliárd forintos érték óvatos becslés, amely csak az alapvető élelmiszerekre vonatkozik. Az élelmiszerekkel kapcsolatos összes csalás becsült értéke eléri a 300 milliárd forintot. „Ágazatunkat megtizedeli az áfacsalás. Ha ez folytatódik,nem tudunk versenyezni Magyarországon és drámai mértékben csökkenni fognak az iparági szereplők adóbefizetései”– mutatott rá Éder Tamás, a Bonafarm közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója, a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért tagja. „Szeretnénk részt venni a megoldásban, és a magyar kormánnyal együtt fellépni a hatalmas mértékű csalásokkal szemben. Ezért adtunk megbízást a független vizsgálat elvégzésére” – tette hozzá a szakember.

Az E&Y tanulmányára épülő javaslatok A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért néven létrehozott iparági szövetség célja az áfacsalás megszüntetése az alapvető élelmiszerek ágazatában. A Fórum megbízást adott az E&Y-nak, hogy vizsgálja meg a különféle alapvető élelmiszertermék-kategóriák áfájának csökkentésétől várható költségvetési hatást. A Fórum ma hagyta jóvá az „alapvetõ élelmiszer ágazatban tapasztalható áfacsalás költségvetés-semleges felszámolásáról” című tanulmányt és ennek alapján javasolja a 10 százalék alatti áfakulcs bevezetését az alapvető élelmiszerekre, oly módon, hogy az a költségvetésre nézve semleges hatást biztosítson.

E javaslatokon túl a Fórum szerint elengedhetetlen, hogy a magyar kormány nagyobb szigorral lépjen fel az áfa-visszaélésekkel szemben. A tanulmány kifejti, hogy a jelenlegi áfakulcs 27-ről 10 százalék alá csökkentése óriási előnyökkel járna a magyar kormány számára, és összhangba hozná az alapvető élelmiszerek magyarországi áfáját az Európa többi részére jellemző szinttel. A főbb előnyök között szerepel a vállalatközi, valamint a vállalatok és fogyasztók közötti áfacsalás azonnali csökkenése,a munkahelyek és a beruházások védelme, továbbá az élelmiszerárak és az infláció megfékezése.„Az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentése azonnal gátat vet az áfacsalásnak, és lehetővé teszi, hogy a jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások versenyhátránya megszűnjön. Emellett a költségvetés eddig be nem szedett bevételei is befolynak.” – jegyeztemeg Buff Greebe, a Bunge Zrt. igazgatója.

Greebe véleményét alátámasztják a tanulmány megállapításai, melyek szerint az alapvető élelmiszerek terén végrehajtandó áfacsökkentés végleges megoldást jelentene a szervezett bűnözés által folytatott áfacsalás elleni harcban.Az áfa 10 százalék alá csökkentése érdekében a kormányzat fontolóra vehetné az 5 százalékos áfakulcs eltörlését, ami azt jelenté, hogy a jelenleg 5 százalékkal adózó összes termék az új áfakulcs hatálya alá kerülne.

„A hatástanulmányt a Fórum tagjai által rendelkezésünkre bocsátott adatok, információk és más statisztikai források alapján készítettük el. A megbízható és hiteles eredmények érdekében konzervatív módszertani szemléletet követtünk a munka során. Figyelembe véve például, hogy ugyanazzal az áruval kapcsolatban egymás után többször is történhet csalás, az áfacsalás tényleges értéke akár nagyobb is lehet az alapvető élelmiszerek ágazatában az általunk számítottnál” – fejtette ki az E&Y.

Következő lépések

A Fórum meg fogja osztani a tanulmány megállapításait a magyar kormánnyal, és arra számít, hogy áfajavaslatait megvitathatja az illetékes tisztviselőkkel. A Fórum szeptember 26-án sajtótájékoztatót szervez Budapesten a szektorra jellemző áfacsalás problémájának megvitatása és a tanulmányra épülő javaslatok részletes bemutatása céljából. A Fórum mielőbbi választ remél a kormány részéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.