Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Április 16. 23:59, hétfő | Helyi
Forrás: Szőnyegi Krisztina/EIP, helyi híreink szerkesztője

Tanulás, munkavállalás és önkéntesség az Unióban

Tanulás, munkavállalás és önkéntesség az Unióban

Dél-dunántúli tájékoztató roadshow állomása volt a Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskola. A fiatalokat erősen érintő témákban visz házhoz a sorozat használható tanácsokat és információkat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar fiatalok valamivel mobilabbak, mint a középkorúak, a régió többi országához képest mégis rendkívül kevesen tanulnak vagy vállalnak munkát külföldön. Azonban még belföldön sem mondahatók túl mobilisnek a fiatalok, külföldön pedig még kevesebben dolgoznának annak ellenére, hogy lenne rá kereslet.

A változtatás szándékával tart roadshow-t Tanulás és munkavállalás az Európai Unióban címmel a MOBILITÁS Dél-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda, együttműködve az Európai Bizottság nemzetközi Europe Direct Információs Hálózatával, és az Eures hálózattal. Az egyes állomásokon szakemberek tájékoztatják a fiatalokat lehetőségeikről a 27 tagú Európai Unióban. Az előadásokat Somogy, Tolna és Baranya megye összesen húsz intézményében körülbelül 1500 diák hallgathatja meg 2012 tavaszán.

Így tájékozódhattak uniós mobilitási lehetőségeikről április 12-i rendhagyó tanórájukon a sásdi középiskola idén érettségiző diákjai is. Bár az időkeret szűkösnek bizonyult, azért az alábbi kérdések közül jó párral kapcsolatban adtak át konkrét válaszokat, használható tanácsokat, információkat és tájékoztató anyagokat az előadók:

Hogyan vállalhatok munkát az EU-ban, és hol találhatok konkrét állásajánlatokat? Milyenek az élet- és munkakörülmények az egyes EU tagállamokban? Hogyan és milyen feltételekkel lehet tanulni az Európai Unió tagállamaiban? Kell-e tandíjat fizetnem, ha az EU valamelyik felsőoktatási intézményében kívánok továbbtanulni? Milyen gyakornoki munkalehetőségek vannak az EU-ban? Milyen nyomtatványokat kell beszerezni? Kell-e tandíjat fizetnem, ha az EU valamelyik felsőoktatási intézményében kívánok továbbtanulni? Mi az önkéntes, és miért jó ez a fiataloknak? Mi az Európai Önkéntes Szolgálat? Miért jó egy ifjúsági csereprogramban részt venni? Melyek a letelepedés szabályai? Mit tekintenek az EU-ban „elfogadható” szakképesítésnek? Elismerik a magyarországi felsőfokú végzettséget?

Szöveg és fotók: Cserveni Gábor. További képekért kattintson a lenti felvételre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.