Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Június 17. 21:50, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Szolgálatban és akcióban a balatoni sürgősségi mentőhajó

Szolgálatban és akcióban a balatoni sürgősségi mentőhajó

Az üzemeltetési költségek fedezetéről ugyan még tárgyalnak, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szombaton napi 24 órás szolgálatba állította a Rupert sürgősségi mentőhajót. Még aznap riasztották is.

Rupertet szombaton délután az Országos Mentőszolgálat riasztotta, ugyanis a balatonfüredi Silver Yacht Clubban szorult segítségre egy férfi. A vitorlással partra szállított, stroke-gyanús férfi ellátását közösen kezdték meg mentőszolgálat és a mentőhajó szakemberei. A férfit, miután állapotát stabilizálták, kórházba szállították.

A sürgősségi mentőhajón a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesülettel kötött megállapodás értelmében a vízimentő személyzet mellett mentőorvos vagy mentőtiszt és mentőápoló is szolgálatot teljesít. A mentőhajót egy másik együttműködési megállapodás értelmében az Országos Mentőszolgálat irányítási csoportja is riaszthatja.

Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője elmondta, a többfunkciós Rupertet, a Balaton egyetlen, sürgősségi betegellátásra, továbbá kutatásra és mentésre alkalmas SAR (search and rescue) hajóját felújították a télen. A működéséhez speciális műszerezettségre és szakszemélyzetre van szükség, a költségeket a korábbi évekhez hasonlóan állami támogatásból kívánják fedezni. Erről ugyan még mindig folynak a tárgyalások, a tanévzárás és a kezdődő kánikula miatt nem volt kérdés, hogy ezen a hétvégén meg kell kezdeni a szolgálatot - fogalmazott a VMSZ vezetője.

Mint korábban az MTI-nek elmondta, a VMSZ célja, hogy a tavalyi évhez hasonló színvonalon biztosítsa az idei balatoni szezont. Az ehhez szükséges költségek 15-20 százalékát szeretnék állami támogatásként megkapni, a többit önerőből (a strandi vízimentő-szolgálat és rendezvénybiztosítások révén szerzett bevételekből), illetve szponzorok támogatásából teremtik elő.

Képünk forrása és további infók Rupertről: www.vizimentok.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.