Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 11. 18:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

SZAKSZ: Bontsák fel az Orangeways alvállalkozói szerződését!

SZAKSZ: Bontsák fel az Orangeways alvállalkozói szerződését!

A Gemenc Volán és a Tribune Ventures Hungary - korábban Orangeways - közötti alvállalkozói szerződés felmondását szeretné kikényszeríteni a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ).

A dél-dunántúli közlekedési szakszervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke,
Dobi István (képünkön - forrás: www.szaksz.hu) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: január 18-án Szekszárdon, a Gemenc Volán Zrt. irodaháza előtt tartanak tiltakozó demonstrációt, majd megkísérelnek petíciót átadni a volántársaság vezérigazgatójának.

A tiltakozás előzménye, hogy a Tribune Ventures Hungary Zrt. nyolc sofőrt elbocsátott, mert december 13-án Tamási térségében be nem jelentett munkabeszüntetésben vettek részt. A szakszervezet azt is szeretné elérni, hogy az elbocsátott sofőrök munkaviszonyát állítsák helyre.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. 2009. július 1-jétől 2012. december 31-ig Tamási és Dombóvár térségében üzemelteti a helyközi közlekedést a volán alvállalkozójaként; a Gemenc Volán közbeszerzési eljáráson választotta ki a magáncéget.

A szerződés időtartamára 102 dolgozó foglalkoztatását vette át a Tribune Ventures Hungary Zrt., a szakszervezetek és a cég között 2010 óta vannak vitás kérdések. Az érdekvédők szerint az új munkáltató többször késett a dolgozók juttatásaival, amit a Tribune Ventures decemberben elismert. A munkaügyi felügyelőség 2011. februárban több millió forintos bírsággal sújtotta a zrt.-t a munka- és pihenőidő szabályainak megsértéséért.

A Tamási térségében az autóbusz-közlekedés részleges leállásához vezető, december 13-ai munkabeszüntetés oka a szakszervezet szerint az volt, hogy a sofőrök mindaddig nem kapták meg a december 9-ig esedékes - novemberi bérüket. A Tribune Ventures Hungary Zrt. akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a sztrájk után átutalták a fizetéseket.

A Szolidaritás - amelynek nincs köze az azonos nevű mozgalomhoz - bár 2011 első felében többször bejelentette, hogy tagjai sztrájkra készülnek a bérmegállapodás elmaradása miatt, a decemberi munkabeszüntetés után közölte, hogy nem vett részt a sztrájk szervezésében, azt a munkavállalók spontán szervezték.

A 2011 októberében a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezetből megalakult Szolidaritáshoz később csatlakozott a Gemenc Volán Zrt.-nél működő Dám és a Pannon Volán Zrt.-nél működő Pannon Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A november 4-én megalakult érdekvédelmi tömörülés - Dobi István közlése szerint - a régióban 980 fős tagsággal rendelkezik, közülük 170 Tolna megyei tag. A Közúti Közlekedési Dolgozók Szakszervezete Tolna megyében a Gemenc Volán dolgozói közül jelenleg 210 főt tömörít, a tagság létszáma az új szakszervezet megalakulásával 20 százalékkal csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.