Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 13. 09:00, szerda | Helyi

Samu Géza emlékkiállítás nyílt a művész születésnapján

Samu Géza emlékkiállítás nyílt a művész születésnapján

Születésének 76. évfordulóján, december 2-án nyitották meg a Melence - Samu Géza emlékkiállítást a Dombóvári Művelődési Ház Majoros Galériájában.

A fiatalon elhunyt Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait legutóbb 8 éve, a Pesti Vigadóban mutatták be, városunkban eddig még nem volt kiállítása.

Dombóvárral kivételt tett az özvegye, és lehetővé tette, hogy néhány kisebb szobrot és több csodálatos grafikát elhozzanak a pécsváradi Samu Géza Múzeumból.

A szervezés közben Balipap Zsuzsa megtalálta annak a már elhunyt házaspárnak a fiát, akik gyakran fotózták Samu Géza alkotásait a szabadban. A Panyik István - Sellei Sarolta házaspár hagyatékából különleges fotók láthatók a tárlaton.

A megnyitón levetítették Csányi Miklós: Ismerjük meg Samu Gézát című, ötven éve készült filmet.

A zenei csemegét a Kossuth, és Liszt-díjas Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása és felesége Kardos Mária (ütőgardonon) szolgáltatta.

Pallai Mártát, a művész özvegyét egy, a Pogány Mitológiát ábrázoló grillázzsal ajándékozták meg, melyet Eigenbrótné Éva Andrea készített; valamint Simon Eszter grafikáját (mely szintén a művelődési ház előtt álló szoborról készült) is hazavihette emlékül.

A kiállítás megnyitóját Kozák Csaba (művészeti író) fogalmazta, azonban azt betegsége miatt Kőszegi Csaba Valér olvasta fel a közönségnek.

A tárlat január közepéig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.