Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Március 05. 08:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordot ért el az európai és a brit szabadpiaci földgázár pénteken.

A földgáz szabadpiaci ára a hollandiai jegyzésben pénteken elérte a megawattóránként 213,895 eurós jegyzést. Délután az ár mérséklődött, öt órakor 195 eurón állt, 21 százalékkal magasabban az előző napi zárásnál. A jegyzés pénteken 195 eurón nyitott, a legalacsonyabb pedig 146 euró volt.

Az ár 148 eurón kezdte az évet. Az elmúlt évben pedig az átlagár a különböző összehasonlító portálok szerint 10 és 25 euró között volt.

Eddig Európa földgázimportjának mintegy 40 százaléka Oroszországból származik. Az ukrajnai háború az energiapiacokra erős hatással van. A gáz ára azonban az ukrajnai háború előtt is jelentős mértékben emelkedett már, megemelve a fogyasztók energiaköltségeit, és jelentős mértékben felhajtva az inflációt.

Ugyanakkor az Ázsiából érkező cseppfolyósított-gáz szállítmányokért folyó verseny miatt kevesebb tartályhajó érkezhet az európai kikötőkbe, miután az ázsiai kereskedők a héten rekordmagasra emelték az árakat. Az egy héttel korábbihoz képest száz százalékkal megemelkedtek a jegyzések.

A brit földgáz ára is megduplázódott a héten, és pénteken csúcsot ért el: "thm" brit hőtartalom egységeként 508 pennyre emelkedett. A "thm" (Therm) 100 ezer brit hőegység (BTU), ami 2,83 köbméter földgáz fűtőértékével egyenlő.

Hasonló okokból a brit szénárak is rekordszintre emelkedtek. A Newcastle-i szén határidős jegyzése az ukrajnai konfliktus közepette új rekordot döntött 430 dollár/tonna felett. Az Oroszországgal szemben közelmúltban bevezetett szankciók - például az európai kikötőkbe bejutás korlátozása - arra késztették az ázsiai és európai közműveket, hogy alternatív szállítók, például Ausztrália után nézzenek. A háború globális energiaválságot idézett elő, és súlyosbította a szénellátással kapcsolatos aggodalmakat egy olyan piacon, amelyen a leállítások után egyébként is kínálati hiány alakult ki. A szén ára 2022 eleje óta több mint megduplázódott.

Az ausztráliai szén, a Whitehaven Coal ára 3,99 ausztrál dollár volt pénteken, 0,6 százalékkal magasabb az előző napinál. Az elmúlt négy hétben a Whitehaven Coal ára 40,25 százalékkal erősödött, az elmúlt 12 hónapban pedig 141,09 százalékkal emelkedett.

Címkék: európa, földgáz, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;