Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 11. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pozitív gondolatokkal leküzdhető a migrén

Pozitív gondolatokkal leküzdhető a migrén

Egy tanulmány szerint a betegek elvárásai befolyásolják azt, hogy a migrén elleni gyógyszer hogyan hat. A kutatás keretében 66 migrénes páciensen tesztelték a kínzó fejfájás csillapítására alkalmazott gyógyszerek hatékonyságát, illetve azt, hogy ebben mennyi volt köszönhető magának a hatóanyagnak és milyen részben játszott szerepet az úgynevezett placebo-hatás, ami a pozitív gondolatok gyógyító ereje - írja a Fox News.

Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy az orvosok mit mondanak páciensüknek az egyes gyógyszerek hatásának erejéről, mert az azzal kapcsolatos elvárások erősíthetik, de csökkenthetik is azok hatékonyságát.

Első körben a résztvevő páciensek beleegyeztek, hogy egy-egy migrén kezdetekor órákig lemondanak a gyógyszer alkalmazásáról, s az ekkor jelentkező tüneteiket rögzítették és összehasonlították később jelentkező fejfájások mértékével.

Azt ezt követő hat migrénjük során a résztvevők különböző gyógyszereket kaptak, amelyek egy-egy borítékban voltak elrejtve különböző üzenetekkel. Természetesen a legjobban a migrén elleni gyógyszerek használtak, de érdekes, hogy a páciensek akkor is fájdalomcsökkenésről számoltak be, amikor tudták, hogy placebót kapnak, mintha egyáltalán nem szedtek be semmit.

Meglepetés volt, hogy dupla fájdalomcsökkenésről számoltak be, amikor azt mondták nekik, hogy a migrén elleni gyógyszer valódi hatékonysággal bír, minthogyha hamisan azt mondták nekik, hogy nem hatékony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.