Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 10. 08:45, szerda | Helyi

Nagy Sándornak ítélték az MME Keve András-díját

Nagy Sándornak ítélték az MME Keve András-díját

Továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 50. évfordulója alkalmából Nagy Sándort, Molnár Zoltánt és Orbán Zoltánt több évtizedes madárvédelmi munkája elismeréséül Schmidt Egon Emlékéremmel tüntették ki.

50 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület!

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án 200 lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre - a Magyar Madártani Egyesületet (MME). Az alapító tagok nagy ambíciókkal indították útjára a szervezetet, talán nem is sejtve, hogy mi mindent fognak elérni fél évszázad alatt.

Az évforduló alkalmából a dombóvári csoportból Molnár Zoltánt, Orbán Zoltánt és Nagy Sándort több évtizedes madárvédelmi munkája elismeréséül Schmidt Egon Emlékéremmel tüntették ki.

A rendezvényen a dombóvári csoport titkára Nagy Sándor több évtizedes munkájáért Keve András-díj elismerésben részesült. (A díj azoknak adományozható, akik az egyesület alapításától kezdve vagy több évtizeden keresztül kitűnő tevékenységet folytattak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működése és szervezése terén. A díjat 5 (10) évenként az Elnökség ítéli oda.

Nagy Sándor - helyi csoport titkára
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj, Keve András-díj
Az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának alapítója, kezdetektől titkára és irányítója.1979-ben került Dombóvárra, 1980-ban alapította a helyi csoportot, akkor csatlakozott a Búvár-klub mozgalomhoz, amiből a helyi madártani csoport, majd az országos ismertségnek örvendő TK Oktatóközpont is kialakult. Négy évtizede végez ornitológiai ismeretekre épülő ismeretterjesztést, öko-szemléletű környezeti nevelést. 1982 és 2020 között madarász sulit vezetett a város oktatási intézményében, ahol 31évig dolgozott. A sulisok országos versenyen elért sikerei az elmúlt évek munkájának bizonyságai. 1984-ben Dél-Dunántúl első madárvártáját avatták Dombóváron, ahol 44 éve szervezi a nyári ornitológiai táborokat.1991-1999 között a KÖM Környezetvédelmi Nevelési Bizottságában az ország általános iskoláit képviselte, nyolc évig tagja volt KKA lap „D” bizottságának, az MME alelnöke volt 2012-2016 között, 12 évig a KOKOSZ elnökségének volt a tagja. 1982 óta vezetője az „Enikő Díjas” „Herman Ottó” Oktatóközpontnak, 1996 óta titkára a „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítványnak. 1994-től 2009-ig szervezte a” Madarak és fák napja” Országos Tanulmányi Versenyt, a verseny döntőjének Dombóvár volt házigazdája. 1999-2004 között akkreditált pedagógusképzést vezetett amdunántúli térség pedagógusainak „Erdei iskolai program szervezése” címen. Több fajvédelmi és madárvédelmi programnak a vezetője – 1980-tól az odú, 1990-től a fehér gólya, 1995-től a gyöngybagoly, 2000-től a fecskeprogramnak. Közel 300 pályázatot írt, megteremtve az általa vezetett civil szervezetek környezeti nevelésének a feltételeit; madárvárta, oktatóközponti terem, ornitológiai gyűjtemény, madárbarát mintakert a belvárosban és a tüskei táborhelyen.

Molnár Zoltán - helyi csoport elnöke
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj
1982 óta MME tag, 1988 óta az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának elnöke. A Pacsmagi Erdei Iskola létrehozásáért és annak működtetéséért kapta a Pro Natura díjat. A terület gazdag madárvilágának feltárásában meghatározó szerepe volt. Munkájának köszönhető, hogy védett természetvédelmi terület, majd világvédett ramsari vizes élőhely lett a tórendszer. Az ifjúság környezeti nevelése, szemléletformálása, az MME munkájának népszerűsítése érdekében kiemelkedő munkát végez Tamási körzetében.

Orbán Zoltán - helyi csoport alelnöke
„50 év 50 kiemelkedő teljesítmény” – MME 50 díj
Az MME 28.sz. Dombóvári Csoportjának alapító tagja, jelenleg alelnöke. Az egykori madarász-sulis „Orbi” már a kezdetektől sokszínű és rendkívül hatékony munkát végzett a helyi csoportnál (környezeti nevelés, táboroztatás, fajvédelmi tevékenység, ismeretterjesztés, kiállítások rendezése). Későbbi munkahelyein (Jászberény, Budapest) egyedi, de mégis másolható és alkalmazható módszereket vezetett be a madárvédelmi munkába és az ismeretterjesztésbe. Munkája, ötletei és módszerei egyszerre szolgálták és szolgálják a környezeti és szemléletformáló nevelést, a madár és élőhelyvédelmet, illetve egyesületünk tevékenységének lehetőségeit és sokszínűségét. Különleges egyéniség, megjelent írásai, kiadványai és madárvédelmi könyvei hatalmas értékei ennek a műfajnak. Jelenleg az MME szóvivője, a Madárbarát kert program vezetője és a Madártávlat c. MME kiadvány főszerkesztője.

Gratulálunk az ünnepség valamennyi kitüntetettjének!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.