Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már a multik is elfogadják az Erzsébet-utalványt

Már a multik is elfogadják az Erzsébet-utalványt

Bár kezdetben csak a hazai bolthálózatokban lehetett Erzsébet-utalvánnyal fizetni, lassan változott a helyzet, már a multik is meg tudnak egyezni a kibocsátóval.A kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. - a béren kívüli juttatásként adható Erzsébet-utalvány kibocsátásában szerzett tapasztalataira támaszkodva - felkészült a szociális és gyermekvédelmi Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos feladatok ellátására' – közölte a NÜSZ a Világgazdasággal.

A települési önkormányzatok ugyanis már rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki. A jegyző pedig annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 5800 forint értékben természetbeni támogatást nyújthat fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.

Eddig több mint 1,8 millió munkavállaló választotta Magyarországon a béren kívüli juttatásként adható Erzsébet-utalványt, amellyel több mint 22 ezer elfogadóhelyen fizethetnek a felhasználók. 2012-ben a tervek szerint 90 milliárd forint értékben kerül forgalomba Erzsébet-utalvány, amelynek forgalmazásából származó eredmény kizárólag szociális üdültetési célokra, ezzel összefüggő szolgáltatásokra, és egyéb szociális programokra, azaz az Erzsébet-programra használható fel.

Szeptember 18-án megszületett a megállapodás a forgalmazó és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. között, amely szerint a SPAR üzletei is Erzsébet-utalvány elfogadóhelyek lesznek. Hozzátették: a cafeteria típusú és a szociális étkezési típusú utalvánnyal október 15-től, a gyermekvédelmi típusú utalvánnyal november 15-től válik lehetővé az ország valamennyi Spar és Interspar áruházában az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés.

A Scotwork tárgyalásikészség-fejlesztő cég szakértői a tárgyalási folyamatok szempontjából elemezték a történteket. Leszögezték: sokáig csak a hazai kézben lévő bolthálózatok kapták meg az elfogadóhely státuszt és a munkáltatók is szívesen választották ezt a béren kívüli juttatást, mivel a versenytársakhoz képest kedvezőbb kondícióval lehetett hozzájutni.

Úgy tudják, a multinacionális vállalatokkal folyamatosan tárgyalt a NÜSZ, de nem sok eredménnyel. Ugyanis korábban csak a Tescónak sikerült elérni, hogy nagyobb egységei elfogadóhelyek legyenek. Szerintük a NÜSZ hozzáállása megváltozott, valószínűleg azért, mert az EU jelenleg is vizsgálja az Erzsébet-utalvány rendszerét versenyjogi szemponttól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;