Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 29. 08:50, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újított fel a Pannonhalmi Főapátság: a több mint 300 éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg május 18-án.

A többszáz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet: az Orgonák Éjszakája mellett a főapátság Orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt ad a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban. A hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság.

A közlemény szerint a kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt. Emellett kiderült az is, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja.

A több mint 300 éves orgona nem csak a kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 hertzre hangolt. A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza - olvasható a tájékoztatóban.

A tájékoztató szerint a pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött. Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be - szintén a könyvtárban - a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult.

Címkék: orgona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.