Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lelassíthatja a rákot az új, kombinált melanóma-kezelés

Lelassíthatja a rákot az új, kombinált melanóma-kezelés

Két hatóanyag kombinációt fedeztek fel a kutatók, amely késleltetheti a a rák kezeléssel szembeni rezisztenciáját, az előrehaladott állapotban lévő melanomás pácienseknél - írja a Health Day.

Ugyanazon növekedési faktor különböző pontjainak megcélzásával a dabrafenib és a trametinib kombinációja késleltette a gyógyszernek való ellenállást a BRAF pozitívként diagnosztizált áttétes betegeknél.

A bőrrákos megbetegedések közül a melanoma a legveszélyesebb. A tumor növekedését a legtöbb esetben egy genetikai mutáció okozza, amely a BRAF fehérjét állandó aktivitásban tartja. Gyógyszerekkel általában ezt a növekedést/aktivitást sikeresen lehet megállítani, de a legtöbb esetben ez csak átmeneti, hat-hét hónap elteltével a tumor újból növekedésnek indul.

Ezért megvizsgálták az említett két összetevő hatását, s azt találták, hogy azok késleltették a rezisztenciát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kombináció kétszer olyan hatékony volt, mint a hagyományos kezelés.

A túlélés a hatóanyagok kombinálása révén jelentősen javult - mondták a szakértők. Emellett a mellékhatások is kevésbé jelentkeztek azoknál, akik a kombinált kezelést kapták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;