Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 01. 08:23, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Lázár János: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá

- mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hangsúlyozta, a MÁV-Volán csoportnál az elmúlt harmincöt év legnagyobb átalakítását hajtják végre az új tarifarendszer bevezetésével.

Hozzátette, naponta 4,5 millió ember ingázik. "Március 1-jével mindenkinek csökkenni fog a díjtétele, olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben, igazságosabban juthatnak célba" - fogalmazott a miniszter.

Lázár János elmondta, a változáshoz munkabékére van szükség, és arra, hogy a MÁV-Volán csoportban lévő mintegy 56 ezer ember közösen dolgozzon ezért.

Ismertette, hogy vármegye- és országbérletből több mint 5 millió 250 ezret adtak el a bevezetésük óta, minden 10 eladott bérletből 9 vármegye- és országbérlet volt.

Elmondása szerint az intézkedés nem jelentett árbevétel-kiesést. 2023-ban a MÁV és a Volán rekordévet zárt. A MÁV-nál 2022-ben 130 millió utazás történt, 2023-ban pedig 180 millió. A Volánnál 570 millió utazás volt a korábbi 530 millióval szemben. A jegyárbevétel 2023-ban 128 milliárd forintra nőtt a 2022. évi 122 milliárd forintról.

Az olcsóbb vármegye- és országbérlet hatására nőtt az utazások száma, az olcsóbb jegyekkel pedig több árbevételt értek el - jelentette ki Lázár János.

Kiemelte, hogy a naponta ingázó 4,5 millió utasból 4 millió ember élete változik meg március elsejével. Magyarországon 700 ezer 6 és 14 év közötti gyerek is ingyen utazhat mostantól, 1 millió 14 és 25 év közötti fiatal számára biztosítják a félárú közlekedést. A 65 év felettiek eddig is ingyen utazhattak, és van 300 ezer 65 év alatti, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, akik számára szintén ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Az 1 millió közalkalmazott - ha beregisztrált - 50 százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a helyközi közlekedést. Fokozatosan lép életbe a regisztrációs rendszer - ismertette a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 200 ezer nagycsalád is - mintegy 1 millió ember - ingyenesen utazhat március 1-jétől a helyközi tömegközlekedési eszközökön, a 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező utas pedig igazolványa felmutatásával évi tizenkét alkalommal ingyenesen veheti igénybe a közlekedést. A 280 ezer magyar fogyatékos ember számára is ingyenessé teszik az utazást.

A miniszter jelezte, hogy megállapodtak a fővárossal a tarifaközösségről, Budapest bérlettel Budapest határáig lehet utazni a MÁV és a Volán járatain is, az ország- és vármegyebérlettel pedig igénybe lehet venni a fővárosi közösségi közlekedés eszközeit. A bevételt korrekten megosztják.

Lázár János szólt arról is, hogy a kormány megtárgyalta második verzióban a magyar vasút jövőjéről szóló előterjesztésben az infrastruktúra és járműbeszerzés részét. Álláspontjuk szerint a közösségi közlekedés járműveinek beszerzésével a hazai kötöttpályás járműgyártást kell erősíteni. Az uniós források feloldása esetén pedig a pályakorszerűsítés gyorsulni fog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során