Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Január 20. 12:52, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Hospodárské Noviny, Sme, Der Standard

Külföldi sajtó Magyarországról - Hospodárské Noviny, Sme, Der Standard

Több pozsonyi lap is elismerő hangvételű írást közölt kedden a magyar lakossági devizahiteleknek a kormány által megvalósított forintosításáról.

"Orbán megmentette a magyarokat a franktól" - címmel jelentetett meg kommentárelemeket is tartalmazó beszámolót a szlovák Hospodárské Noviny (HN). A mértékadó gazdasági-közéleti napilap cikke összehasonlító visszatekintést nyújt a magyar és a lengyel lakossági devizahitelekkel kapcsolatos gondokra, majd rámutat: bár a múltban a magyar lakosság relatíve több kölcsönt vett fel svájci frankban, mint a lengyelek, most a magyar kormány "időben meghozott" - a hitelek forintosítását lehetővé tevő - döntésének köszönhetően a magyar hiteleseknek jóval kevesebb gondjuk lesz.
A svájci frank árfolyamával foglalkozó írásában ugyancsak megemlíti a magyar lakossági devizahiteleseket a magyar kormány döntéseiről rendszerint kritikus hangnemben beszámoló liberális pozsonyi Sme, amely szerint Orbán Viktor azzal, hogy "rákényszerítette a bankokat" a devizahitelek forintosítására, "megvédte a magyar háztartásokat" 700 milliárd forintot takarítva meg nekik. A Sme megjegyzi, a történtek után a magyar kormányfőt "a frank erősödésének tündöklő győzteseként" kezeli a világsajtó.
http://finweb.hnonline.sk/spravy-zo-sveta-financii-126/orban-zachranil-madarov-pred-frankom-641557
http://ekonomika.sme.sk/c/7598383/uvolneny-frank-hybal-trhmi-madarsko-tesne-vyviazlo-polsko-sa-trapi.html
Putyin megosztja az Európai Uniót? címmel jelent meg Paul Lendvai kommentárja a Der Standard című osztrák liberális napilap keddi számában. A szerző szerint az egykor kommunista- és szovjetellenesnek számító Orbán Viktor, akinek ma kétharmados többsége van a parlamentben, egy idő óta a leghangosabb közép-európai szövetségese Oroszországnak.
Lendvai úgy látja, hogy Orbán Viktor számára Putyin Oroszországa olyan sztár, amely fittyet hány a nyugat-európai dogmákra és ideológiákra, hasonlóképpen Kínához és Törökországhoz. A magyar miniszterelnök ugyanolyan élesen bírálja az uniós szankciókat,amelyek visszafelé sülnek el, mint az amerikai külpolitikát, amely hidegháborúba sodorhatja Oroszországgal - írja Lendvai és megjegyzi: a szankciós politikát vezető csehországi és szlovákiai államférfiak is helytelenítik.
http://derstandard.at/2000010607077/Spaltet-Putin-die-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik