Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Február 14. 07:59, hétfő | Helyi

Kolbászból volt ott még a … is

Kolbászból volt ott még a … is

Nem tudjuk persze, ki mire gondol a hiányos címmel kapcsolatban. Viszont még ha nagyon sok minden volt is kolbászból február 12-én Mecsekpölöskén, be kell vallanunk, hogy a kerítés azért nem, legalábbis amikor munkatársunk ott járt. Megleh

A mecsekpölöskei önkormányzat és a helyi polgárőrség meghívása az Európa Park projektben közreműködő településeknek szólt. De hogy mi is a projekt valójában? 2009. szeptember 19-én 27 település polgármestere írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely útjára indította az Európa Park projektet. Ennek lényege az, hogy az Európai Unió 27 különböző tagállamát más és más, sásdi-, komlói-, dombóvári- és kaposvári kistérséghez tartozó település jeleníti meg a maga módján. Tavaly márciusban aztán magánszemélyek egyesületet is alapítottak a cél érdekében. Ehhez azóta már tizenegy önkormányzat is csatlakozott, viszont a vázsnoki úgy döntött, mégsem kíván részt venni a projektben, helyette Mánfa képviselő-testületét keresik meg a szervezők – tudtuk meg Dicső Lászlótól, az ötletgazda alsómocsoládi polgármestertől.

A mostani fesztivál már a harmadik közös megmozdulása volt a projektnek, amelynek a friss információk alapján apró helyreigazítást igénylő térképe itt található (forrás: www.alsomocsolad.hu). Tudósításunk a kép után folytatódik.


A 2009-es alsómocsoládi alapítóünnepély és a tavalyi döbröközi falunap után a hétvégén megtartott kolbászfeszten most csupán hat település – Alsómocsolád, Sásd, Magyarhertelend, Döbrököz, Liget és a házigazda Mecsekpölöske – hét csapata vett részt. Viszont ez mit sem von le a rendezvény színvonalából, hiszen a kóstolható finomságok után mindenki megnyalhatta mind ahány ujja csak van. Illatok és ízek közvetítésére egyelőre nem tudunk vállalkozni, azonban talán beérik olvasóink képgalériánkkal is, amely az alábbi fotóra kattintva már nyílik is. Tudósításunk a galériaátjáró után folytatódik.

A kolbász, szalámi és kulen-szajmóka kategóriákban versenyző csapatok munkáját öttagú zsűri értékelte. A több mint harminc hústerméket végigkóstolva figyelték azok küllemét, ízvilágát, színét, a felszolgálás minőségét, az ételekhez kínált italokat, az összhatást és azt is, hogy megjelenítette-e a csapat a „fogadott” EU-s tagországot.

Az ezekhez az ízekhez hozzá nem szokott és gyomrát kímélni akaró munkatársunknak mindenesetre minden asztal tetszett valamiért. A döbröközieknél a képviselt markáns finn megjelenés volt szimpatikus. Kínáltak például egy olyan különleges finn kolbászt, amit áfonyalekvárral szokás enni. A magyarhertelendiek máltai különlegességekkel is előálltak, mint például a speciális kenyér. A mecsekpölöskeieknél az alsómocsoládiaknál a vendégszeretet és az összhatás ragadott meg minket. A ligetiek asztala a szlovén motívumú sütemények miatt vonzotta a tekintetet. Egyébként pedig a sütijeik az ízlelőbimbóknak is kedvesek voltak. De volt náluk szlovén kolbász is. A két sásdi csapat olyan különlegességekkel állt elő, mint a különleges német kolbászféleség, esztétikusan kiszerelt pálinka a polgármestertől, valamint finom és jól kinéző tepertős és krumplispogácsa. Asztalukon a leglátványosabb elem mégis talán a sült tésztából készült malacfej volt.

Nem lehetett tehát könnyű dolga a zsűrinek, akik hosszan tanakodtak is a rangsoroláson. Amíg ők a fejüket törték, a települések szórakoztató műsorainak tapsolhatott a közönség. A népviseletbe öltözött mocsoládi hölgyek stílszerűen egy lengyel dalt adtak elő és táncoltak egy jót. A sásdiak a Pintér Gáborné vezetésével működő Csérige Néptánccsoporttal képviseltették magukat. Magyarhertelend kétszer is a bordalkörével, Döbrököz pedig egy helyi népviseletben előadott vicces mesével, egy Bikini-dallal és egy fergeteges legényes tánccal állt ki. A ligeti amatőr színjátszók egy, a fesztivál tiszteletére írt paródiával érdemeltek ki tapsot.

A zsűri a műsor végére meghozta döntését. Alsómocsolád a kolbász és a szalámi kategóriában egy-egy első helyezést ért el. Mecsekpölöske a kulen-szajmóka kategóriában első, a kolbász kategóriában második, míg a szalámi kategóriában harmadik lett, és a szervezésért különdíjban is részesült. Döbrököz a szalámi kategóriában elért második és a kolbászban elért harmadik helyezéséért vehetett át oklevelet és a minden helyezettnek járó ajándékcsomagot. Magyarhertelendnek a kulen-szajmóka kategóriában sikerült kiharcolnia egy második helyet, míg a ligeti és a két sásdi csapat értékes erőfeszítéseit csupán egy-egy emléklappal köszönte meg a zsűri.

A nap végére hajnalig tartó bált terveztek a szervezők. Mivel ezen már nem maradtunk, nem tudjuk, mi lett a kolbászfesztivál végkifejlete. Azonban annyi bizonyos, hogy még ha ezen a napon sok minden is volt kolbászból, a kerítés a bálra sem lett abból. És gondoljuk, mostanra sem. Persze, ki tudja. Esetleg érdemes utánajárni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.