Városlista
2023. december 7, csütörtök - Ambrus

Hírek

2022. Augusztus 08. 15:51, hétfő | Helyi
Forrás: Berki Zsolt

Kardos József emlékére

Kardos József emlékére

Július 28-án elhunyt Kardos József, volt magyar válogatott labdarúgó.

A pályafutása Nagybátonyból indult. Később a Salgótarjáni BTC-hez igazolt; majd következett az Újpest – ahol Várhidi Pál volt a vezetőedző – és egyből a bajnokcsapat tagja lett.

A válogatottban Bálint László, Kocsis István, Kerekes Attila után az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán Kardos személyében találta meg az új középhátvédet. Mészöly után a későbbi szövetségi kapitánynál, Mezey Györgynél is egyből alapembere lett Kardos a válogatottnak. A pályán kiket is „fogott” a válogatottunk néhai kiváló védője? Többek között az osztrák válogatott legendás középcsatára, Hans Krankl; a hollandok zseniális 9-es játékosa, Marco van Basten; a németek felejthetetlen balszélsője, Karl-Heinz Rummenigge is farkasszemet nézhetett a mi Kardosunkkal, aki ott volt a az 1986-os mexikói világbajnokságon is a nemzeti csapattal.
Amikor értesültem, hogy az Aranycsapat legendás balszélsője, Czibor Zoltán újraszervezte Komáromban a futballt és Kardos volt az edző, akkor nagyon örültem. Aztán ahogy múltak az évek, egyszer azt olvastam, hogy az öregfiúk válogatottban is szerepel József. Felhívtam Kiss Sándort – volt csapattársát –, hogy szóljon Kardosnak, mert Dombóváron egy öregfiúk mérkőzésről lenne szó! Csörög a telefonom! – Zsolti! Hívhatod Józsit! – kaptam a lelkesítő választ. Ezt követően felhívtam a fővárosi lila-fehérek egykori kiváló középhátvédjét.

Elnézést kérek a zavarásért! Kardos Józsefet keresem!

„Szia! Szerintem tegeződjünk, Zsolt! – válaszolta Kardos. – Sanyi mondta, hogy ismer Téged! Megyünk! Beszéljük meg az összeállítást!"

Először soroltam a neveket, akikre Józsi egyből mondta, hogy el tud-e jönni, vagy akkor éppen nem. Később Józsi is mondott néhány nevet. Íme a névsor, akik ellátogattak Dombóvárra: Kovács Attila (kapus), Mónos Tamás, Sallai Sándor, Kardos József, Tóth József („Jokka”), Rab Tibor, Kozma István, Nagy Antal, Kiss Sándor, Wukovics László, Zámbó Sándor. Tóth András szólt, hogy aznap sajnos nem tud részt venni az öregfiúk mérkőzésén.

A lényeg, hogy a meccs jól sikerült! Szóba került, hogy egyszer lenne majd egy visszavágó is. Tóth Andrással, Kiss Sándorral, Kiss Lászlóval, Kereki Zoltánnal beszéltünk is erről.
Aztán egy hír hallatán már nem is a visszavágó, hanem a mielőbbi gyógyulás járt az eszemben. Kardost Balatonfüreden az Állami Szívkórházban gyógyították. Sokan reménykedtünk, hogy minden rendbe jön, azután megint a futball lesz a téma! Például MLSZ ellenőrként mikor folytatja? Az Újpest elleni KEK-visszavágó mérkőzése után az 1. FC Köln – miután a magyar kupagyőztes búcsúztatta – Törőcsiket és Kardost is szívesen látta volna a csapatában! Talán nemcsak az én véleményem, ha úgy gondolom, hogy Kardost a Bundesligában is tisztelték volna! Nemcsak Törőcsik esetében marad örökre megválaszolatlan kérdés, hogy „mi lett volna", ha külföldön folytatja. Mi lett volna, ha Kardos a német csapatban játszhatott volna? Ezt már nem tudhatjuk.

Nyugodj békében, Kard!

Berki Zsolt

Fotó: Száz év lila-fehérben (1885-1985). - Szerkesztette: Lévai Béla.
- BM Könyvkiadó, Budapest, 1985

Címkék: labdarúgás

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 16:24, csütörtök | Helyi

Országos sporttörténeti versenynek adott otthont Dombóvár

Második alkalommal került megrendezésre a Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Verseny Dr. Szenyéri Zoltán igazgató ötlete és szervezése alapján.

2023. December 06. 13:22, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2023. December 06. 12:08, szerda | Helyi

»Őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára!«

2023. December 05. 08:31, kedd | Helyi

XVIII. Karácsonyi Kupa karateversenyt rendeztek Dombóváron

A XVIII. Karácsonyi Kupát rendezte meg a Dombóvári Karatesuli a Szuhay Sportcentrumban szombaton.