Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2022. Augusztus 08. 15:51, hétfő | Helyi
Forrás: Berki Zsolt

Kardos József emlékére

Kardos József emlékére

Július 28-án elhunyt Kardos József, volt magyar válogatott labdarúgó.

A pályafutása Nagybátonyból indult. Később a Salgótarjáni BTC-hez igazolt; majd következett az Újpest – ahol Várhidi Pál volt a vezetőedző – és egyből a bajnokcsapat tagja lett.

A válogatottban Bálint László, Kocsis István, Kerekes Attila után az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán Kardos személyében találta meg az új középhátvédet. Mészöly után a későbbi szövetségi kapitánynál, Mezey Györgynél is egyből alapembere lett Kardos a válogatottnak. A pályán kiket is „fogott” a válogatottunk néhai kiváló védője? Többek között az osztrák válogatott legendás középcsatára, Hans Krankl; a hollandok zseniális 9-es játékosa, Marco van Basten; a németek felejthetetlen balszélsője, Karl-Heinz Rummenigge is farkasszemet nézhetett a mi Kardosunkkal, aki ott volt a az 1986-os mexikói világbajnokságon is a nemzeti csapattal.
Amikor értesültem, hogy az Aranycsapat legendás balszélsője, Czibor Zoltán újraszervezte Komáromban a futballt és Kardos volt az edző, akkor nagyon örültem. Aztán ahogy múltak az évek, egyszer azt olvastam, hogy az öregfiúk válogatottban is szerepel József. Felhívtam Kiss Sándort – volt csapattársát –, hogy szóljon Kardosnak, mert Dombóváron egy öregfiúk mérkőzésről lenne szó! Csörög a telefonom! – Zsolti! Hívhatod Józsit! – kaptam a lelkesítő választ. Ezt követően felhívtam a fővárosi lila-fehérek egykori kiváló középhátvédjét.

Elnézést kérek a zavarásért! Kardos Józsefet keresem!

„Szia! Szerintem tegeződjünk, Zsolt! – válaszolta Kardos. – Sanyi mondta, hogy ismer Téged! Megyünk! Beszéljük meg az összeállítást!"

Először soroltam a neveket, akikre Józsi egyből mondta, hogy el tud-e jönni, vagy akkor éppen nem. Később Józsi is mondott néhány nevet. Íme a névsor, akik ellátogattak Dombóvárra: Kovács Attila (kapus), Mónos Tamás, Sallai Sándor, Kardos József, Tóth József („Jokka”), Rab Tibor, Kozma István, Nagy Antal, Kiss Sándor, Wukovics László, Zámbó Sándor. Tóth András szólt, hogy aznap sajnos nem tud részt venni az öregfiúk mérkőzésén.

A lényeg, hogy a meccs jól sikerült! Szóba került, hogy egyszer lenne majd egy visszavágó is. Tóth Andrással, Kiss Sándorral, Kiss Lászlóval, Kereki Zoltánnal beszéltünk is erről.
Aztán egy hír hallatán már nem is a visszavágó, hanem a mielőbbi gyógyulás járt az eszemben. Kardost Balatonfüreden az Állami Szívkórházban gyógyították. Sokan reménykedtünk, hogy minden rendbe jön, azután megint a futball lesz a téma! Például MLSZ ellenőrként mikor folytatja? Az Újpest elleni KEK-visszavágó mérkőzése után az 1. FC Köln – miután a magyar kupagyőztes búcsúztatta – Törőcsiket és Kardost is szívesen látta volna a csapatában! Talán nemcsak az én véleményem, ha úgy gondolom, hogy Kardost a Bundesligában is tisztelték volna! Nemcsak Törőcsik esetében marad örökre megválaszolatlan kérdés, hogy „mi lett volna", ha külföldön folytatja. Mi lett volna, ha Kardos a német csapatban játszhatott volna? Ezt már nem tudhatjuk.

Nyugodj békében, Kard!

Berki Zsolt

Fotó: Száz év lila-fehérben (1885-1985). - Szerkesztette: Lévai Béla.
- BM Könyvkiadó, Budapest, 1985

Címkék: labdarúgás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 30. 13:29, péntek | Helyi

Házi készítésű, túrós sütemények versenye

A Dombóvári Értéktár Bizottság Rákóczi János születésének 125 éves évfordulója alkalmából házi készítésű, túrót tartalmazó süteményversenyt hirdetett.

2022. Szeptember 30. 09:22, péntek | Helyi

Diáktűzoltók mérték össze a tudásukat Kurdon

Tizenhetedik alkalommal, töretlen lelkesedéssel, egy év szünet után szervezte meg idén a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a helyi általános iskola a Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt.

2022. Szeptember 29. 13:15, csütörtök | Helyi

125 éve született Rákóczi János mesterszakács, cukrász

Budapesten tartott előadást Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója. Témái között szerepelt Rákóczi János születési helyének bemutatása, a Dőry konzervgyár munkássága és az Esterházy család.

2022. Szeptember 28. 10:27, szerda | Helyi

Népszerű és sikeres volt a DOM-BOR-FESZT borfesztivál

A szervezők lehetőséget biztosítottak a helyi és az idei vendég, teveli Veres Pincészet legkiválóbb termékeinek megismerésére.