Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 14. 21:50, szombat | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője, József Attila ÁMK

Jótékonysági műsorral segítették Mátét a felépülésben

Jótékonysági műsorral segítették Mátét a felépülésben

Gyerekek és felnőttek, sokan sokféle produkcióval szerepeltek abban a jótékonysági műsorban, amelyet a kerekesszékbe kényszerült Sávai Máté és családja javára rendeztek a dombóvári József Attila ÁMK-ban.

Az újdombóvári iskola diákjai, szüleik és az intézményben dolgozók meghívására április 12-én összegyűlt tornateremnyi közönség előtt hangzott el a Sávai család levele, amelyből a következők derültek ki:

Máté ékcsigolya-rendellenességgel született. A gerince egész gyermekkorától folyamatosan ferdült. Tizennégy éves korában a gyors növekedése miatt az orvosok úgy döntöttek, el kell távolítani a beteg csigolyát, hogy Mátét megvédjék az esetleges bénulástól. Az eltávolító műtétet a Pécsi Ortopédiai Klinikán hajtották végre. Az operáció után azonban az egyik beültetett csavar elmozdult, ezért egy hét múlva Mátét újra meg kellett műteni. Másnap reggel a beteg fiú nem tudta megmozdítani a lábait. Deréktól lefelé lebénult. Ezután az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe került fél évre. Itt tanították meg neki a kerekesszék használatát és felkészítették egy viszonylag önálló életvezetésre. Azonban a lába nem mozdult meg. A család úgy döntött, nem adják fel és minden lehetőséget megragadnak, ami Máté gyógyulását szolgálja. Újabb és újabb lehetőségeket keresve jutottak el a csepeli RTMS rehabilitációs központba, ahol Máté elkezdett egy speciális mágneses terápiát, amely már az első alkalommal látványos javulást hozott. Bíznak benne, hogy ennek a módszernek az alkalmazásával - amelyet nem támogat a TB és igen sokba kerül - majd talpra állhat beteg családtagjuk. A kezeléseket másfél havonta egy hétig kellene igénybe venni. Bentlakással és ellátással együtt ez alkalmanként körülbelül 130 ezer forinttal terheli meg a családi költségvetést. Ezen kívül akupunktúrás kezelést is szeretnénk igénybe venni, hogy meggyorsítsuk a felépülést. A Máté által használt kerekesszék ugyancsak 130 ezer forintba kerül. A lakásba való bejutást is meg kell oldaniuk egy különleges rámpa segítségével. Minden adomány és segítség ezekhez a költségekhez való hozzájárulást jelent. A szervezőknek és a műsor fellépőinek levelük zárásaként Lewis Carroll szavait idézve igyekezett köszönetet mondani a Sávai család: „Az élet egyik legnagyobb titka, hogy igazán olyasmit érdemes csinálni, amit másokért teszünk.”

Mint a József Attila ÁMK internetes honlapján másnap közzétett köszönetnyilvánításból kiderült, a két részben több mint kétórányi műsort és a szünetben a szülői munkaközösség jóvoltából frissítőket kínáló rendezvényen 365.465 Ft-ot sikerült összegyűjteni az intézményben tanuló Sávai Máté gyógykezelésére.

Helyi híreink szerkesztőjének sajnos a műsor második részének elején távoznia kellett, azonban addig készített fotóit a lenti felvételre kattintva megtekintheti.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.