Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 30. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Időjárás és vízhelyzet - a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye

Időjárás és vízhelyzet - a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye

Az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, a hóolvadás és a jelenlegi eső miatt a Baranya csatorna, a Hábi-patak, a Kapos és a Völgységi-patak vízszintje folyamatos emelkedést mutat.

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési központja már megkezdte működését, az érintett szakaszokon készülünk a védekezésre. A Dombóvári Helyi Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tartott a várható helyzetre történő felkészülés érdekében.

A szombat éjfélig kiadott előrejelzés szerint északkeleten helyenként ónos szitálás is előfordulhat. A fő- és mellékutak országszerte vizesek, nedvesek.

Az időjárási viszonyok miatt nem kellett a szokásosnál több esetben beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, tegnap délutántól ma hajnalig összesen hatvan esethez vonultak a tűzoltók, 32 alkalommal műszaki mentésnél kellett bajbajutottakon segíteniük.

A Kapos folyón és a gödrei-vízfolyáson az éjjel komolyabb vízszintemelkedés következett be, ezért a védelmi igazgatás a szükséges intézkedéseket megtette. A védekezéshez a szükséges létszám, technika és felszerelés rendelkezésre áll, a kialakult és még várható helyzet miatt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette ügyeletét. Dombóvárra és Bonyhádra a tegnapi napon kiszállították a homokzsákokat, Bonyhádon homokdepónia és nyolcszáz előre töltött homokzsák van. Dombóváron a vízműnél felkészültek a védekezésre.

Somogy megyében is előkészületek zajlanak, 20 ezer homokzsák van készenlétben, készültség még sehol nincs. Baranya megyében a Bükkösdi vízfolyás, Somogy megyében a Zselic-patak vízszintjei is jelentősen megemelkedtek, a védekezési mechanizmus ezeken a helyeken beindult.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.tolna.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a http://www.vizugy.hu/ oldalon találhatnak információkat.

Középtávú előrejelzés

Egymás után érkeznek a ciklonok a Kárpát-medence fölé: még el sem hagyta egy légörvény a keleti vízgyűjtőket, délnyugat felől ma délután érkezik a következő. Emiatt vasárnap reggelig sokfelé lesz újabb, kiadós eső, az Alpokban egyre inkább havazás, oda a nap második részétől ugyanis ismétegyre hidegebb levegő érkezik. A lehulló csapadék mennyisége minden vízgyűjtőn meghaladja az 5 mm-t, de többfelé 10, a Dráva mentén 20 mm felett valószínű.
Vasárnap is marad a csapadékos időjárás, nagyobb mennyiségű eső a Felső-Tisza, a Szamos, a Túr, a Kraszna, valamint a Körösök és a Berettyó vízgyűjtőjén várható, ezeken a helyeken a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 20 mm körül valószínű, de másutt is többfelé meghaladja az 5 mm-t.
Hétfőn a ciklon elvonul északkelet felé, ezért átmeneti csapadékszünet várható, és a légörvény hátoldalán hidegebb levegő érkezik a vízgyűjtők fölé.
Kedden délnyugat felől újabb ciklon éri el a Kárpát-medencét, emiatt még szerdán is sokfelé várható újabb, jelentős mennyiségű eső.
Összességében folytatódik a csapadékos időjárás; a csapadék mennyisége területi átlagban ma, vasárnap, kedden és szerdán is többfelé meghaladja a 10 mm-t, sőt egyes vízgyűjtőkön a 20 mm-t is elérheti. A jövő hét második felében csendesebb, kevésbé csapadékos időre számíthatunk.
A 0 fok magassága a nyugati tájakon 1000 m alatt alakul, a keleti vidékeken azonban vasárnap estig 2000 m körül várható, majd a jövő hét elején átmenetileg ott is 1000 m alá süllyed, de keddtől ismét 1500 m fölé emelkedik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.