Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Február 10. 12:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Idén is automatikusan készülnek az szja-bevallások tervezetei

Idén is automatikusan készülnek az szja-bevallások tervezetei

Idén is automatikusan készülnek a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetei, amelyek május 20-án válhatnak adóbevallássá - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

A jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket tartalmazó szja-tervezeteket az eSZJA oldalon teszi közzé az adóhatóság március 15-ig. Az oldalra KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, arcképes videós azonosítás, telefonos azonosítás) után lehet belépni. Postai küldeményként március 16-án éjfélig lehet kérni a dokumentumot, amelyet és április 30-ig küldenek el tértivevényesen.

A NAV ismertette, a tervezettel nincs dolguk azoknak, akik az abban szereplő adatokkal egyetértenek, és kiegészíteniük sem kell adókötelezettséget érintő adattal. Kivételt jelentenek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek, és a mezőgazdasági őstermelők.

Akik olyan jövedelmet szereztek tavaly, amelyről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre, amelyet év közben nem érvényesítettek, és egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetüket maguknak kell módosítaniuk az igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást készíteniük május 20-ig. A kedvezményre vonatkozó igazolást nem kell beküldeni a NAV-hoz, csak megőrizni az elévülési idő végéig.

A gyermeket nevelő szülők a tervezetük módosításával, vagy a 21SZJA-bevallás önálló benyújtásával kaphatják meg az adó-visszatérítésként járó összeget, ha december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta át nekik automatikusan a tavaly befizetett szja-t - áll a közleményben.

Címkék: adó, adóbevallás, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során