Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Május 20. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Hungaria Nostra-közgyűlés dombóvári vonatkozásokkal

Hungaria Nostra-közgyűlés dombóvári vonatkozásokkal

Többször is pozitív kicsengéssel hangzott el Dombóvár neve a Ráday Mihály által elnökölt magyarországi Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) május 19-i éves küldöttközgyűlésén.

A Budai Vár egyik meghitt, turistaözöntől mentes zugában tartotta meg küldöttközgyűlését a mintegy 260 honi település- és örökségvédő civil közösség legfőbb fóruma, a Hungaria Nostra néven is ismert szervezet. A küldöttek ezt megelőzően a Kárpát-medencei ifjúságot ismét megmozgató, Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért című, hagyományos pályázatuk eredményhirdetését is már Ráday Mihály elnök levezetésében élvezhették.

A leköszönt korábbi humán minisztert képviselő Szőcs Géza államtitkár adta át a díjak jó részét s e mellé az immár húsz éve folyó diák- és ifjúsági örökségvédő munkákat bemutató kötethez is - nem ígérvénnyel, hanem - jelentős összegű kötelezvénnyel szolgált.

A történelmi és a kortárs, valamint az ipari műemlékek, művelődéstörténeti emlékeink javát, annak értő gondozását figyelemmel kísérő, az országot teljes egészében lefedő egyesülés - miként azt tárgyalásainak nyomán a következetes és szigorú elnök elmondhatta - idénre hármas célt fogalmazott meg. Az egyre elhanyagoltabb, üresen ásító üzletek kirakatainak látványát múlt- és mesterségidéző nagyított képek elhelyezésével kívánják „humanizálni”, és ezt ajánlják az erre fogékony vállalkozásoknak.

Másfelől a legfelsőbb (építészeti, tulajdonosi-vagyonkezelői) szinten kezdődtek értékmentő tárgyalások a MÁV tulajdonában, illetve „a vasúti területeken” lévő érdemesített objektumok megőrzése, valamint közösségi védelembe és használatba vétele céljából. Ezek sorában hangzott el a legendás Dombóvári Fatelítő területe, illetve emblematikus építményének ilyetén megőriztetése.

Harmadsorban a járdák, gyalogosközlekedési felületek tartós, korszerű és mégis értékálló, a maiaknál változatosabb kínálatának elterjesztése és népszerűsítése.

Dombóvár neve később is elhangzott. A méltatás szavai a Dombóvári Városszépítők által megjelentetett Horvay-tanulmánykötet, a korábbi szigeterdei képeslap-sorozat, valamint a következetes, de a direkt politika hálóját bölcsen kikerülő képzőművészeti örökségvédelem (Kossuth-szoborcsoport) és a tántoríthatatlan múzeumi működtetés példaszerű „négyszögében” foglalhatók össze. (A Horvay-kötetből egy példányt éppen ezen a napon vehetett át a Kolozsvári Református Kollégium képviselője a szerkesztőktől.)

A 2012. évi országos találkozó és szakmai konferencia július 5-7. között Kecskeméten lesz, ahová minden - de főként az ifjabb építészgenerációból (tanulók, hallgatók, doktoranduszok, stúdió-gyakornokok) kikerülő - érdeklődőt várnak. Az idei téma a hungarikum-esélyes magyarországi szecesszió építészeti kincsei lesz.

A Budapesti Történeti Múzeumban megrendezett szakmai ülésen a dombóvári örökség-védőket dr. Kriston Vízi József vezetőségi tag képviselte.

Szöveg és fotók: kristonvízi. További felvételekért kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.