Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Június 15. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Hajózható lehet a Sió-csatorna

Hajózható lehet a Sió-csatorna

Megnyílhat a hajók előtt a Sió-csatorna - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-vel szerdán.

"A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosítani tudjuk a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra" - mondta Siklós Gabriella.

Erre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott megbízást az OVF - tette hozzá szóvivő.

Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban helyszíni bejárást tartottak az érintett szervezetek képviselőivel a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Számos hajózási akadályt találtak, ezek eltávolításán még munkálkodnak a vállalkozók - tette hozzá.

Az OVF korábbi közleménye szerint június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet. A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk - közölte a szóvivő.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, hajók - köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja - várakoznak régóta kellő vízeresztésre, hogy eljussanak a Balatonra a Sión keresztül. Az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél.

Fotó: Hajozas.hu

Címkék: hajó, sió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során