Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 20. 21:52, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A jó idő beköszöntével ugrásszerűen megnő a szabadtéri tűzesetek száma, mivel sokan választanak szabadtéri programot, kerti munkát végeznek, elszáradt növényi hulladékot égetnek.

A tűzgyújtás szabályai

Kérjük fordítson kiemelt figyelmet az alábbiakra:

  • A növényi hulladékok égetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít, az égetés helyét, időpontját, terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni!
  • Figyelembe kell venni azt is, hogy az adott településeken az év mely szakában engedélyez égetést az önkormányzati rendelet!
  • Növényi hulladékok égetését csak úgy szabad végezni, hogy a tevékenység ne jelentsen a környezetre tűz- és robbanásveszélyt!
  • Az összegyűjtött égetnivalót lehetőleg egy gödörben helyezzük el, vagy árkoljuk körül tűzgyújtás előtt!
  • Kirándulás vagy kerti sütés esetén a sütőhelyet az előzőekhez hasonló kialakítással kell megvalósítani! A környezetében ne legyen éghető anyag, de legyen a tűz oltására alkalmas eszköz, oltóanyag!
  • Szélcsendes időben gyújtsuk meg a tüzet, és soha ne hagyjuk őrizetlenül!
  • A tevékenység befejeztével győződjünk meg arról, hogy teljesen eloltottuk-e a tüzet és ne maradjon még izzó, parázsló anyag, mert ez további tűzveszélyt jelenthet! Locsoljuk le a parázsló részeket és várjuk meg amíg a teljes füstölgés, gőzölgés megszűnik.
  • Az égetés során csak akkora tüzet szabad rakni, amit a rendelkezésre álló eszközökkel el tudunk oltani! Tartsunk készenlétben vizet, homokot, lapátot!
  • A sütőhelyek megválasztása az uralkodó széliránynak megfelelően történjék, számolni kell azzal, hogy a szél erősségének változása a láng nagyságát, irányát jelentősen befolyásolja.
  • A főzéshez, sütéshez használt eszközöket stabilan rögzítsük, megfelelően telepítsük. A felboruló edényzet égési sérülést okozhat, illetve pld. a felboruló grillből a kiszóródó izzó faszén gyújtási veszélyt jelenthet.

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A tavalyi évben 816 tűzesethez vonultak a megye tűzoltói, amelynek többmint tíz százaléka volt szabadtéri tűz csak a tavaszi időszakban, március-április hónapokban.

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. Tavaly a lángok közel huszonkétezer esetben csaptak fel, eloltásuk mintegy százhetvenezer munkaórát igényelt a beavatkozók részéről. A tüzek 95 százaléka emberi felelőtlenségre vezethető vissza. Többnyire a gondatlanság áll a háttérben, de igen nagyszámú a szándékos tűzokozás. Sok esetben a felügyelet nélkül hagyott kerti hulladék, árok, elhanyagolt terület égetéséből keletkezik nagy kiterjedésű tűz.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

Megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A jogszabályi előírások betartása minden esetben, mindenkire nézve kötelező!

A tűzvédelemről szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, köteles a tűzoltással, műszaki mentéssel kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére. Aki pedig szabálytalanul éget tarlót, és ennek nyomán a hivatásos tűzoltóság beavatkozása szükséges, tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüzet szándékosan okozták, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden esetben megtérítteti az okozóval a tűzoltással és műszaki mentéssel kapcsolatban keletkezett költségeit.

A 259/2011. (XII.7.) kormányrendelet értelmében, aki a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik, 60 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32

Címkék: tűzesetek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!