Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 13. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka

Elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka

Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, a Településfásítási program pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon

- hangsúlyozta Nagy István agárminiszter kedden a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, ahol az Országfásítási program részeként elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka.

A tárcavezető - aki a térség fideszes országgyűlési képviselője - elmondta, hogy az elmúlt három évben a megvalósításhoz a Vidékfejlesztési program biztosított kétmilliárd forint támogatást, az idei feladatokra pedig 550 millió forint áll rendelkezésre.

Kiemelte: év elején hirdették meg a tízezer lélekszám alatti települések zöldítését szolgáló program negyedik ütemét. Az önkormányzatok tízezer sorfát igényelhettek, a tavaszi ültetési időszakra négyezer, az őszire hatezer sorfa volt elérhető.

Idén is 13 fafajból lehetett választani, településenként legalább tíz, legfeljebb harminc darabot, a szakszerű ültetéshez támasztókaró, takarómulcs és védőrács is rendelkezésre áll - tette hozzá.

Nagy István elmondta, hogy idén a legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb a Veszprém vármegyei Balatonalmádi, 9943 lakossal.

Az elmúlt három évben 1500 településen 46 ezer sorfát ültettek el, míg a program négy üteme alatt Győr-Moson-Sopron vármegyében 3975-öt - fűzte hozzá.

Az agrárminiszter hangoztatta, hogy a program sikerét nemcsak az eddig kihelyezett fák mennyisége igazolja, hanem a jelentkezés nagysága is: idén rövid idő alatt elfogytak a rendelkezésre álló fák, a túljelentkezés háromszoros volt.

A fákat és azok szállítását ezúttal is a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja az Országos Erdészeti Egyesület koordinációja mellett.

Az egyesület részvétele jelzésértékű, mert a program komoly ösztönzést jelenthet az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is - mondta, hozzátéve, hogy az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt céljai közé tartozik.

Nagy István hangoztatta, hogy az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek támogatást a gazdák. Az erdősítést támogató, egymást kiegészítő programok révén idehaza az erdők térfoglalása folyamatosan nő.

Kiemelte, hogy a kormány stratégiai elemként tekint továbbra is az ország erdővagyonára, mert az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga.

Az élhetőbb környezet megteremtése érdekében a cél az, hogy az ország fával borított területe 27 százalékra növekedjen - mondta.

Tóth Mária, Újrónafő polgármestere elmondta, hogy a Településfásítási programban tavasszal harminc darab amerikai hársfát ültetnek a Petőfi Sándor utcát az Alkotmány utcával összekötő szakaszon, amit a jövőben reményei szerint Hársfa utcának neveznek el.

Hozzátette, hogy a településen 2021-ben az Országfásítási program részeként 30 darab nyírfát ültettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország