Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Február 18. 09:14, péntek | Helyi

Egy éve ápolják együtt őseik székely hagyományait

Egy éve ápolják együtt őseik székely hagyományait

2010. február 17-én alakult meg a Dombóvári Székely Kör a tradíciókat közösségben is ápolni kívánók csoportjaként. Írásunkkal arra vállalkoztunk, hogy röviden áttekintjük fennállásuk mozgalmas első tizenkét hónapjának főbb ese

A Horváth Józsefné által tavaly január 20-ára szervezett tagtoborzó annyira sikeres volt, hogy nem egész egy hónappal később több mint ötvenen alakították meg a Dombóvári Székely Kört. A bukovinai Istensegítsről származó felmenőkkel bíró ötletgazdát elnökké választó szervezet nagy lendülettel vágott neki a munkának. Színjátszó csoportot és kórust szerveztek, főként a tapasztalatszerzést szolgáló márciusi találkozójukra pedig meghívták a szászvári és a cikói székely körök tagjait is.

Április végi összejövetelük vendége Fábián Éva, zenepedagógus és népi énekes volt. A Kalamajka együttes gardonosaként is ismert művész a tőle megszokott ízes beszéddel tolmácsolt humoros mesével nyűgözte le a tagokat és más érdeklődőket. No, és persze azokkal a gyönyörű népdalokkal, amelyekkel meg-megszakította a csavaros történetet.

Júniusban kiállítást trendeztek be kertvárosi Szent Imre Közösségi Házban, ahol a bölcsőtől a sírig a régi székely élet minden fontos állomásáról volt mit felmutatniuk. A megnyitó különlegessége a Kapos Táncegyüttes Bukovinából jöttem, Bukovinába mentem című koreográfiája volt, díszvendége pedig a majosi Lőrincz Aladárné többszörös nívódíjas népművészeti mester. A június 19-i Múzeumok Éjszakáján is nyitva tartó tárlaton olyan érdekességek várták a látogatókat, mint Tusa János istensegítsi származású bányász fafaragásai, a korabeli népviseletet megelevenítő fotók és felöltöztetett babák, vagy a székely élet minden jeles eseményéhez párosuló szőttesek.

Az időszaki kiállítás látogatói által jótékony célra felajánlott 51 ezer forintot Horváth Józsefné elnök adta át egy, a tavaly tavaszi árvíz miatt sok kárt elszenvedett csikóstőttősi családnak.

A szeptember 16-22. közötti Kulturális Örökség Napok rendezvénysorozat első állomásaként a kör tagjait látta vendégül a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület a helytörténeti múzeumban. A kórusuk által előadott Székely Himnuszt, dr. Szőke Sándorné várostörténeti előadását és Dr. Kriston Vízi József tárlatvezetését követően zajló kötetlen beszélgetést az udvari kemencében melegített langalló elfogyasztásával tették még vonzóbbá vendéglátóik.

November 8-tól 14-ig beköszöntött a Székely Hét Dombóvárra. Hétfőn a kör megkoszorúzta Földi István sírját a Rákóczi utcai temetőben. A helyi gimnázium néhai igazgatóhelyettesének emlékét azért idézték fel, mivel sokat tett a Tolna megyébe települt székelységért. Szerdán a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság vendége volt a kórus, akik dr. Pappné Farkas Gabriella vezetésével egy kedves dalcsokrot nyújtottak át a házigazdáknak. A megjelentek ezután meghallgathatták az asztaltársaság egyik tagjának, egyben a kör elnökhelyettesének, Markovits Magdolnának a bukovinai székelyekről – és részben a csángókról – szóló előadását. Itt hangzott el Horváth Józsefné elnök bejelentése is arról, hogy a kertvárosi parkban székelykapu-állítást terveznek 2011-ben. Az est még két kiváló csángóföldi zenészműsorszámait és különleges népi hangszerek megszólalásait is tartogatta a résztvevőknek.

A Székely Hét pénteken este Tilinger Sándor bukovinai útjairól készült diafilmes útibeszámolójával, szombaton pedig táncházzal egybekötött bállal folytatódott. A mulatság fővédnöke és díszvendége a Bukovinai Székely Szövetség akkori elnöke, az ezen posztjáról egyéb teendői miatt időközben lemondott Potápi Árpád országgyűlési képviselő volt. Ő egyébként már a januári toborzót is megtisztelte jelenlétével. A hét a székely dalkör szereplésével zárult a vasárnap a vörösiszap áldozatainak megsegítésére Újdombóváron tartott jótékonysági koncerten. Ugyanők december 4-én a mosdósi idősek otthona lakóit lepték meg műsorukkal, amelyben szerepeltek énekes, zenés, verses darabok és próza is.

A Kör meghívására december 11-én Rudolf László bátaszéki családfakutató tartott rendkívül érdekes előadást a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban. A Székelyföld településeinek templomaiban fellelhető anyakönyveket behatóan tanulmányozó előadó bemutatta azt a saját fejlesztésű számítógépes programot is, amellyel a jelenlévők székely felmenői is könnyedén beazonosíthatók voltak.

A 2011. év a Dombóvári Székely Kör számára egy újabb mérföldkővel kezdődött. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének január 9-i bonyhádi küldöttgyűlésén, egy bejegyzés alatt álló szekszárdi szervezet és az Egyházaskozári Csángó Hagyományőrző Egyesület társaságában csatlakozhattak hivatalosan is az országos szövetséghez.

Mostanság, az alapítástól számított tizenkét hónap elteltével pedig már a második báljukat szervezik március 5-ére, amelynek teljes bevételét – az elsőéhez hasonlóan – a kertvárosi Gyöngyvirág körúti parkban, a terveik szerint április 16-án felállítandó székelykapu költségeire fordítják majd.

A közeli és a távolabbi jövőre vonatkozó terveik megvalósításához sok sikert kíván a www.infodombovar.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.