Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. December 05. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy dollárért hozat kőzetmintát a Holdról a NASA

Egy dollárért hozat kőzetmintát a Holdról a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy dollárt, vagyis 294 forintot fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről - írja a BBC hírportálja.

A Lunar Outpost egyike annak a négy vállalatnak, amellyel a NASA külön-külön szerződést kötött - 25 001 dollár összértékben - holdi regolit (holdi talaj) begyűjtésére.

A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat. A programmal az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra.

A mostani kezdeményezés üzleti modellt akar megteremteni a Földön túli erőforrások kinyerésére, értékesítésére és használatára.

A másik három győztes cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói székhelyű ispace és annak európai leányvállalata. A NASA minden vállalatnak külön-külön fog fizetni a begyűjtött mintákért, amelyek súlya 50 gramm és 500 gramm között fog mozogni.

"A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják" - írta közleményében a NASA. A talajminta ezután az űrhivatal tulajdonába kerül.

A "fizetség" összege azért ilyen alacsony, mert a NASA csupán a regolit begyűjtéséért fizet, a cégek fejlesztéseiért vagy a szállítási költségekért nem. A pénz azonban nem is motiváció most a cégek számára, ugyanis a missziók tudományos szempontból várhatóan rengeteg előnnyel járnak majd, például lehetőséget adnak a vállalatoknak, hogy gyakorolják a begyűjtést a Hold felszínén.

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet.

A cég vezérigazgatója, Justin Cyrus szerint a missziót 2023-ra tervezik, de számos céggel együttműködnek - köztük a Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel - a Holdra jutásban, ezért az indulás dátuma akár előbb is lehetséges.

A japán ispace 2022-re tervezi a misszióját, amelyért 5 ezer dollárt fog kapni a NASA-tól.

A kifizetéseket három részletben fogja utalni az űrhivatal.

A NASA csütörtöki bejelentésével párhuzamosan a Csang'o-5 kínai űrszonda visszaindult a Holdról a begyűjtött kőzetmintákkal.

Címkék: űr, űrkutatás, Hold, közet, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése