Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Június 01. 09:26, csütörtök | Helyi

Dombóvár Város Önkormányzatának tájékoztatója

Dombóvár Város Önkormányzatának tájékoztatója

Dombóvár Város Önkormányzata három pályázatot nyújtott be. Az Ady Endre utca egy, míg a Fő utca két szakaszként nyert el mintegy 1,2 milliárd forint támogatást.

TÁJÉKOZTATÓ

Magyarország Kormánya a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” címmel felhívást tett közzé a települési önkormányzatok számára a helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentése és a környezeti káresemények megelőzése érdekében.

Dombóvár Város Polgármestere – a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörének gyakorlása során - 2021. január 29-én hozott 15/2021. (I. 29.) határozatával döntött pályázat benyújtásáról a fenti felhívásra. A döntéshozatalt megelőzően a Képviselő-testület tagjaitól a javaslattal kapcsolatos vélemény, észrevétel nem érkezett.

Dombóvár Város Önkormányzata a felhívás tárgyában három pályázatot nyújtott be. Az Ady Endre utca egy, míg a Fő utca két szakaszként nyert el mintegy 1,2 milliárd forint támogatást. A támogatás lehetővé teszi az említett három utcaszakasz csapadékvíz-elvezetési rendszerének megújítását, valamint egységes arculatú új kapubejárók és térkövezett járda kialakítását, új parkolók létesítését, illetve a meglévő növényzet megújítását. A beruházás keretében a csapadékvíz-elvezető rendszerhez kapcsolódóan 230 új áteresz és kapubejáró készül, továbbá 5032 m2 járda újul meg és 3607 fm burkolt vízelvezető árok készül el.

Nyílt közbeszerzési eljárással került sor a tervező kiválasztására. Elkészültek az engedélyezési- és a kiviteli tervek, ezzel párhuzamosan pedig a rekonstrukcióhoz kapcsolódó építészeti- és tájépítészeti terv. A beruházást minden oldalról gondos tervezés előzte meg, rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel. A tervek társadalmasítása is megtörtént, nagyméretű tablók kerültek az építési helyszíneken közzétételre, melyeket az erre a célra létrehozott felületeken bárki véleményezhetett.

Az Önkormányzat a meglévő fasorok állapotának felmérésére erdőmérnök igazságügyi szakértőt is felkért. A szakértő szakvéleménye is alátámasztotta, hogy a területen található fasorok cseréje halaszthatatlanná vált.
Megállapításai között szerepel többek között, hogy az 1938-ban telepített fasorból korábban kidőlt fák kidőlését a talajszint alatti gyökérzóna nagyarányú megsemmisülése okozta. Az elöregedett fafaj nem alkalmas lakott területre, kitermelésük a kor előrehaladtával már indokolt, mivel veszélyforrásnak tekinthetők.

A szakvéleményben leírtak mellett elmondható, hogy a fafaj jellemző tulajdonsága, hogy a visszametszéseket, beavatkozásokat rosszul vagy egyáltalán nem viseli, nehezen regenerálódik. A gesztenyefa levélzete, termése toxint, szaponint tartalmaz, mely allergén, mérgező az élővilágra. Emellett a kétezres évek elején újabb, a fákra veszélyes kártevő jelent meg, a vadgesztenyelevél-aknázómoly. Az aknázómoly tovább gyengíti a növények természetes ellenállóképességét, amely az egyéb kórokozók felszaporodását segíti.

Rendelkezésre áll egy 1988-ban, valamint egy 2007-ben készült szakvélemény is, melyek már akkor megállapították, hogy a fák állapota erősen leromlott, további fenntartásuk nem indokolt.

Mindenki jól emlékszik az elmúlt évek viharkáraira, amikor a jelentős anyagi károk mellett sajnos súlyos személyi sérülésre is volt példa.
Kimondható, hogy a fák elérték biológiai koruk végső határát, fenntartásuk élet- és balesetvédelmi okok miatt nem lehetséges.

Természetesen jelentős fakivágás esetén cél az utcaképek egységes megjelenésének visszaállítása, élhető környezet kialakítása. Ennek érdekében a tájépítészeti terv tartalmaz javaslatot olyan fafajokkal, melyek kiváló tűrőképességűek, hosszú távon is fenntarthatóak.

A Fő utcára javasolt japán díszcseresznye az áprilistól májusig nyíló rózsaszín virágaival, a gömb csepleszmeggy a sötétzöld fényes levelével és a szintén áprilisban nyíló fehér virágaival, a díszgalagonya a piros színű, dús virágzatával mind alkalmasak arra, hogy szakszerűen ültetve és az ültetést követően gondozva, ápolva a Fő utca látványos színfoltjaivá váljanak.
További részletekről a www.dombovar.hu oldalon olvashatnak. Kövesse a híreket a témában a Városunk Dombóvár Facebook közösségi oldalon!

Dombóvár Város Önkormányzata

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.

2024. Április 11. 10:25, csütörtök | Helyi

Dombóvár újabb 90 éves lakóját köszöntötték

Csapó Edét 90. születésnapján Pintér Szilárd polgármester és Futó Péter önkormányzati képviselő köszöntötték.