Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2022. Június 22. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Váralján a „Vár a megye” programon 42 település sorakoztatta fel értékeit, valamint vetélkedő, főzőverseny és túrós sütemény verseny keretében mérhették össze tudásukat a jelentkezők Tolna megyéből.

2019 óta a harmadik megyei rendezvényen vett részt Dombóvár. Kreativitásból, ötletből és munkából nem volt hiány.
Dombóvár standja az 1930-as évek kávézójának hangulatát jelenítette meg június 17-én.

Rákóczi János születésének 125. évfordulóját ünnepeljük idén, a tavalyi évben lett Tolnaikum az Rákóczi-túrós lepény, bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába és esélyes a Hungarikum címre. Mindezek ihlették meg a stand megálmodóit és keltették életre a korhű cukrászdát, amely a rendezvény alatt nyitva állt mindenki számára. Mindazok, akik helyet foglaltak a kávézóban, Pintér Szilárd polgármester vendégei lehettek egy kávéra és egy süteményre. A felszolgálók – az MMSZ Esterházy Miklós Technikum jóvoltából – szintén a kornak megfelelő ruhában és hajviselettel idézték meg az 1930-40-es éveket.

Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász feleségével csak erre az alkalomra készített Rákóczi-túrós fantázia édességet kínáltak, amely egy „streetfood” jellegű, ízekben az eredeti recept alapján készült sütiváltozat. Hatalmas sikere volt, több mint, négyszáz adag fogyott el pár óra alatt.

A kávézóban Fodor Ákos festőt is megihlette a túrós lepény, és a festővásznán rajzolódott ki a délelőtt folyamán a remekmű. A jeles alkalomból még a „Rákóczi túróst mutatott a világnak” című újság is megjelent, a lapban az eredeti sütemény receptje mellett a dombóvári értékek és a legfontosabb történések, beruházások is megjelentek.

A túrós sütemény versenyre 26 település adta le az elkészített édességét, a mintákat Gábor Sándor, Gábor Sándorné, Tóth Zoltán Civil Tanácsnok és dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke véleményezték. A legjobbnak a döbröközi lyukas túrós kalácsot választották, a különdíjat a pálfai túrós pohárdesszert készítőjének adományozták.

A fődíj egy a Fodor Ákos festőművész által készített festmény, melyet Kerényi Zsolt alpolgármester adott át a nyertesnek. A különdíjat Gábor Sándor adta át, aki egy csokoládéválogatást vehetett át a felajánlótól.

Pintér Szilárd polgármester képviselőtársaival Dőry lecsót készített, a hölgyek lelkesen segédkeztek a kuglóf dagasztásban. Igazi csapatmunka és jó hangulat jellemezte a dombóvári delegációt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 09:17, szerda | Helyi

Várják a középiskolásokat, akik belekóstolnának a régészeti munkába

A Gólyavári ásatások alkalmával sok múltbéli titokra derül fény és egy-egy igazán értékes lelet is előkerül.

2022. Július 05. 09:00, kedd | Helyi

A helyszínen folytatódik Keserü Ilona Színforgójának restaurálása

A korábbi tervek szerint - egy budapesti műteremből megérkeztek a Színforgó elkészült, jelenleg még gondosan becsomagolt oszlopai.

2022. Július 04. 16:26, hétfő | Helyi

Dombóvárra látogatott Zanati Balázs

A Kanadában szolgáló rendőr tartott élménybeszámolót kollégáinknak a rendőrkapitányságon.

2022. Július 04. 10:00, hétfő | Helyi

Fekete István emlékhely Vörsön

A vasárnapi szentmise után, június 26-án avattak fel egy márványtáblát a vörsi templomban az író emlékére és tiszteletére.