Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Május 06. 13:21, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Dél-dunántúli dolgozatok kötet bemutatója Szekszárdon

Dél-dunántúli dolgozatok kötet bemutatója Szekszárdon

Egy újabb szekszárdi tudomány-népszerűsítő hely avatására került sor május 2-án, délután a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárának kiállítótermében.

Erről is szólt bevezető köszöntőjében Dr. Várady Zoltán levéltár igazgató, kandidátus, a nemrég Dombóváron napvilágot látott "Ember-Táj-Természet-Alkotás" címmel Dr. Szőke Sándor emlékére készült dél-dunántúli dolgozatok kötet újabb bemutatóján. A Garay-emlékek és a vármegyei kincsestár nemes darabjai (melyek között a vendégek örömmel fedezték fel pl. „Dombóvár Újonczállítási Könyvét” 1870-ből) meghitt hangulatot adtak a baráti találkozó résztvevőinek.

A kötetet annak szerkesztője, dr. Kriston Vízi József etnográfus-múzeumigazgató mutatta be, majd a jelenlévő szerzők közül Dr. Gesztesi Tamás, Dr. Nagy Janka Teodóra és Kaczián János fűztek az alkotótársi méltatás mellett kiegészítést, egy-egy kedves emlék-idézést, valamint a tovább folytatás reményét is megfogalmazták. "Szelíd, nélkülözhetetlen erő..." - idézte a nyugalmazott levéltáros, honismereti egyesület-szervező és közművelő, Kaczián János azt a Széchenyi Istvántól ideszóló megjegyzést, amellyel az értékőrzők társulásait, így a dombóvári városszépítők és múzeumpártolói igyekezete minden nehézség ellenére is példát mutathat. Hogy ennek milyen gyökerei, emberi és közösségi vonzatai vannak és adnak reményt, azt meghatottan idézte fel zárszavában Dr. Szőke Sándorné tanárnő, múzeum- és örökség-gondozó.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.