Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 29. 22:12, szombat | Helyi
Forrás: www.dombovar.hu, www.parachutist.hu

Az első magyar női ejtőernyős idén lenne 100 éves

Az első magyar női ejtőernyős idén lenne 100 éves

Az 1911-ben Dombóváron született Majoros Lászlóné Medveczky Gabriella volt az első nő Magyarországon, aki ejtőernyős ugrást hajtott végre. A tíz éve elhunyt hölgyet 1993-ban Dombóvár díszpolgárává választották. (Képünk illusztrá

Medveczky Gabriella fiatalon elkerült Dombóvárról. A sátoraljaújhelyi Vöröskeresztes Ápolónőképző Intézetben elvégzett tanulmányai után a budapesti Honvéd Kórházban dolgozott.

1937. június 12-én tartották Budapesten a Nemzetközi Légi Mentésügyi Bizottság első tanácskozását. Ebből az alkalomból - kísérleti jelleggel - egy teljes kórházi felszerelés ledobását tervezték ejtőernyővel. A légi mentésügy fejlesztése érdekében az esemény előtt orvosok és ápolónők részére ejtőernyős tanfolyamot szerveztek. A résztvevők között ott volt Medveczky Gabriella is. A nemzetközi tanácskozás napján egy Fokker VII.-ből végrehajtott sikeres ugrásával pedig ő lett az első ismert magyar női ejtőernyős. Az Újpesti Napló 2010. augusztus 2-i számából az is kiderül, hogy az ugrást barátnőjével, a szintén vöröskeresztes nővér Tatár Margittal mutatta be. Azaz tulajdonképpen ők ketten lettek az első női ejtőernyősök Magyarországon.

Medveczky Gabriella 1940 és 1944 között Nagyváradon és Marosvásárhelyen szervezte újjá a helyi Vöröskeresztet. Felállított egy 1000 ágyas hadikórházat, ahol ápolta a világháborús sebesülteket. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága a háború után a Florence Nightingale emlékéremmel tüntette ki. 1947-től a dombóvári mentőszolgálat telefonügyeletese volt nyugdíjazásáig. Kilencvenedik életévében, 2001-ben hunyt el. Még megérte, hogy Svájcban, a Vöröskereszt megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szervezet kitüntesse.

Amikor a mentőhelikopter még ismeretlen fogalom volt, az olyan úttörő ejtőernyős nővérek, mint Medveczky Gabriella bebizonyították, hogy gyorsan közel tudnak kerülni háborúk, balesetek, illetve természeti csapások szárazföldön esetleg nehezen megközelíthető helyszíneihez. Minden tisztelet kijár nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.