Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 20. 19:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Az Orangeways lépései ellen Budapesten tiltakozott a szakszervezet

Az Orangeways lépései ellen Budapesten tiltakozott a szakszervezet

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a fővárosban tiltakozott az új néven működő Orangeways szerintük törvénysértő viselkedése és mulasztási miatt. A munkáltató alaptalannak és hazugnak tartotta a kritikát.

MTI Fotó: Marjai János

A mintegy 100 résztvevővel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) székháza előtt megtartott demonstráción Dobi István, a SZAKSZ elnöke felolvasta Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkárnak címzett petíciójukat, amelyben egyebek mellett követelik: a szaktárca kezdeményezze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél, hogy a Gemenc Volán Zrt. bontsa fel az alvállalkozóval kötött szerződést, illetve a Tribune Ventures Hungary (korábbi nevén Orangeways) állítsa helyre a korábbi tiltakozás nyomán elbocsátott autóbuszvezetők munkaviszonyát.

Dobi István tájékoztatása szerint a petíciót Papp Szabolcs, az NFM parlamenti titkárságának munkatársa vette át.

A szakszervezeti vezető újságíróknak elmondta, azt várják, hogy számukra kedvező döntés születik, a tiltakozás miatt elbocsátott munkavállalók visszakerülnek a munkahelyükre, az alvállalkozói szerződést pedig felmondja a Gemenc Volán. Bízott abban, hogy a hármas petícióval - a korábban a fővállalkozónak, a Gemenc Volánnak, pénteken az ellátásért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, illetve a tulajdonos MNV Zrt.-nek átadott tiltakozással - eredményt érnek el.

Dobi István ismertette: a követelésük az is, hogy az alvállalkozónál dolgozók időben megkapják a fizetésüket, az alvállalkozó a közlekedési szabályoknak megfelelő járművekkel lássa el a közszolgáltatási feladatot. Szerinte a Tribune Ventures nem tudja biztosítani a járművek megfelelő műszaki állapotát, járatkésések vannak, és nem fizetik ki a munkavállalók járandóságát.

A SZAKSZ az NFM székházánál megtartott demonstrációt követően a MNV Zrt.-hez vonult, ahol a tulajdonos figyelmét kívánták felhívni a Tolna megyében tapasztalható problémákra. Itt a szakszervezet küldöttsége átadta a petíciót Zana Tibornak, a vagyonkezelő társaságokért felelős igazgatójának. A petícióban foglaltakat az MNV megvizsgálja és hivatalos válaszlevélben tájékoztatja a szakszervezetet - közölte az MNV Zrt. az MTI érdeklődésére.

A demonstráció alatt MNV Zrt. székházában a szakszervezet és az alvállalkozó között tartott tárgyalást követően Kovács Miklós, az Orangeways Holding vezérigazgatója az MTI-nek a szakszervezeti állításokat alaptalannak és hazugnak nevezte. Kifejtette: az alvállalkozó az október 13-án aláírt megállapodás minden pontját teljesítette, és nem fogadják el, hogy a szakszervezet folyamatosan bővíti alaptalan követeléseit.

Dobi István, a szakszervezet elnöke az egyeztetést követően az MTI-nek visszautasította Kovács Miklós megjegyzéseit és azt, hogy személyes ambíciója vezérelte volna a demonstráció megszervezését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.