Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Február 13. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Az autósokat ezentúl jobban tájékoztatja a hatóság

Az autósokat ezentúl jobban tájékoztatja a hatóság

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a közlekedési hatóság megfelelő tájékoztatással segíti a környezetvédelmi matricák kiadása terén kialakult, sajtóhírek szerint 200 ezer autóst érintő káosz megszüntetését.

Erről a múlt héten tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-t. A hivatal emlékeztet: a gépjárművek hátsó rendszámtábláján fekete, piros, kék, illetve zöld színű környezetvédelmi plakett igazolja, hogy az egyes járművek milyen mértékben "járulnak hozzá" a levegőszennyezéshez. A legkevésbé környezetbarát fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését a szmogriadó riasztási fokozata esetén a főpolgármester megtilthatja.

Az alapjogi biztos hivatala a közleményben kiemelte: a tavalyi fővárosi szmogriadó idején érkezett panaszbeadvány szerint a környezetvédelmi matricák kiadására vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az 1996. január 1-e előtt nyilvántartásba vett gépjárművek tulajdonosait, mert az autójuk csak a piros környezetvédelmi matricára jogosult.

"A jogszabály azonban kivételt tesz az 1996. január 1. előtt üzembe helyezett, de Euro-II. jóváhagyási jellel rendelkező gépjárművek esetében; üzembentartója a környezetvédelmi felülvizsgálat során kérheti gépjárművének a kék matricára jogosító 4. környezetvédelmi osztályba való besorolását, illetve átsorolását" - írták.

Az ombudsman viszont megállapította, hogy a jogszabályban szereplő kivételekről nem megfelelően tájékoztatták a hatóságok az autósokat, így a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb kék helyett az Euro-II. jelű gépjárművek is csak piros matricát kaphattak - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az ombudsman a tájékoztatási kötelezettség betartását javasolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy a fővárosi és a megyei közlekedési felügyelőségeknél, illetve a hatósági eljárásokban tanúsító szervezetként közreműködő vizsgálóállomásokon kifüggesztik a környezetvédelmi átsorolás lehetőségeit, valamint tájékoztatják az autótulajdonosokat az átsorolás lehetőségéről és az eljárás folyamatáról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.