Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Február 14. 16:08, hétfő | Helyi
Forrás: www.hdke.hu

Auschwitz Album: péntekig látogatható vándorkiállítás Dombóváron

Auschwitz Album: péntekig látogatható vándorkiállítás Dombóváron

Február 14-18. között Dombóváron látogatható a Holokauszt Emlékközpont valamint Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében az Auschwitz Album című képtárlat.

A Dombóvári Művelődési Házban különleges körülmények között bemutatott fotókat eredetileg Auschwitzban szolgálatot teljesítő SS-tisztek készítették és a láger felszabadítása után Jákob Lili, teljes családját elvesztő túlélő lelt rájuk. Mint utolsó emléket őrizte a testvéreiről, szüleiről és társairól készült képeket. Több évtizeddel később nyílt lehetőség arra, hogy a hiteles fotókat a nagyközönség is megtekinthesse.

Már a rendhagyó tárlatvezetés is felkeltheti az érdeklődést a rendezvény iránt, mivel helyi középiskolások kalauzolják az érdeklődőket. A tárlatvezetőnek jelentkező 64 diák felkészítésére érkezett Dombóvárra február 8-án Pécsi Tibor a Holokauszt Emlékközpont oktatási programvezetője.

Az egész napos „rendhagyó történelem óra” során számos információ és visszaemlékezés hangzott el a magyarországi zsidóság életével, gazdasági, kulturális szerepvállalásával, valamint az 1938-1945 közötti eseményekkel kapcsolatban. A programvezető a kiállításon megtekinthető képek történetén és a rajtuk szereplő emberek sorsán keresztül megismertette a résztvevőket a holokauszttal, illetve számos gyakorlati tanáccsal látta el a diákokat.

A „Rólunk, nekünk, nélkülük” mottóval jegyzett kiállítás iránt már tegnap délutáni a megnyitót megelőzően is igen nagy volt az érdeklődés. A városban oktató pedagógusok fontosnak tartják, hogy tanulóik a hiteles képeken keresztül információkat, személyes tapasztalatot, benyomást szerezzenek a történelem ezen időszakáról. Az előre bejelentkezett osztályokat diáktársaik fogják végigvezetni a tárlaton. Ennek jelentőségét az adja, hogy a 13-18 éves korosztály életében meghatározó a kortársak szerepe. Az így elhangzó információk sokkal inkább beépülnek, és szemléletformáló erővel hatnak a hallgatók személyiségére, mint a hagyományos iskolai keretek között zajló történelemórák.

A belépődíj nélkül látogatható kiállításra nem csak diákokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az Auschwitz Album akártárlatvezetés nélkül is megtekinthető hétfőtől péntekig 10-től 18 óráig.
Dombóvári Művelődési Ház - 7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.
(Előzetes bejelentkezés a tárlatvezetésre: 06-30-2908400)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.