Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2011. Április 02. 23:46, szombat | Helyi
Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A biciklisekre „hajtanak rá” a rendőrök - a cél a biztonságuk javítása

A biciklisekre „hajtanak rá” a rendőrök - a cél a biztonságuk javítása

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében 2011. április 4. és 26. között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség. A biciklisekre jellemző rossz tapasztalatok mellett írunk arról is, milyen felszereléssel láss

A jó idő beköszöntével egyre több kerékpárossal találkozunk az utakon, hiszen ez az egyik leginkább környezet- és költségkímélő változata a közlekedésnek. Ráadásul kitűnő testmozgási forma a biciklizés.

Sajnos a közlekedés többi résztvevője nem tekinti egyenrangú társnak a két keréken haladókat, ezt a tényt a balesetek is igazolják. 2010-ben Magyarországon 1832 kerékpáros okozott balesetet.

Habár az igazi biciklis szezon még csak most indul, áprilisban a kerékpárosok fokozott ellenőrzését hajtja végre a rendőrség. A razzia nem a biciklisek ellen irányul, hanem éppen hogy értük, a biztonságukért.

Az elmúlt években végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárosok közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és egyre gyakoribban az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket - például tilos jelzésen haladnak át.

A KRESZ értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal ki kell világítani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell, hogy viseljen.

A rendőrség tapasztalatai szerint a biciklisek jelentős része nem az előírásoknak megfelelő felszereltségű és műszaki állapotú járművel közlekedik. Tavasszal érdemes szakszervizben átvizsgáltatni a kerékpárokat, majd folyamatosan ellenőrizni a fékpofákat, a gumikat és a láncot.

A kerékpár kötelező felszerelései:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,
  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet,
  • egy elől fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,
  • hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő,
  • legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma)

Nem érdemes megfeledkezni a védőfelszerelésekről sem, melyek nem kötelezőek, azonban baleset során nagyban befolyásolhatják annak kimenetelét, életet is menthetnek. Sokféle fej-, könyök-, és térdvédő kapható a kerékpáros szaküzletekben, ezek beszerzésére is érdemes időt és pénzt szánni. Nagyban növelheti a kerékpáros komfortérzetét egy jól kiválasztott kerékpáros napszemüveg és kesztyű is. Szakboltokban árusítanak lábszárra és karra helyezhető fényvisszaverő pántokat is, melyek tovább növelhetik a kerékpárosok biztonságát.

A kétkerekű kerékpárra vonatkozó szabályok szerint tizenhatodik életévet betöltött személy szállíthat tíz évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Ebből érdemes beszerezni a szállítandó gyermek méretéhez leginkább igazodó pótülést.

A Húsvét közeledtével érdemes még egy fontos dolgot megemlíteni. A KRESZ-ben a járművezetés személyi feltételei között szerepel, hogy „járművet az vezethet, aki … a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Mivel a kerékpár is jármű, ezért itt is a zéró tolerancia elve érvényesül. Ellenőrzéskor szondáztatásra is sort kerítenek a rendőrök.

Az áprilisi fokozott ellenőrzés során a rendőrök többek között ezek a - kerékpárosok által elkövetett - szabálysértések miatt büntetnek: elsőbbség meg nem adása, irányváltoztatás, irányjelzés szabályainak megsértése, fényjelző készülék tilos jelzésén való áthaladás, szabálytalan személy- vagy tárgyszállítás, a kerékpár kötelező tartozékainak hiánya, kivilágítási szabályok megsértése, láthatósági mellény hiánya, ittas vezetés.

A rendőrség kéri, hogy ne csak a gyakorlatban, hanem a közlekedési szabályok felfrissítésével is készüljenek a kerékpárosok a szezonra, hiszen ellenkező esetben nemcsak a saját biztonságukat, hanem a közlekedés többi résztvevőjének a biztonságát is veszélyeztetnék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:03, hétfő | Helyi

Áldozatot követelt egy dombóvári lakástűz

Május 18-án, szombat reggel érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Dombóváron kigyulladt egy lakás.

2024. Május 19. 15:59, vasárnap | Helyi

Középiskolások Buzánszky Jenő Emléktornája Dombóváron

A Buzánszky Jenő Sportkomplexum 2022-ben átadott műfüves pályáján ismét megrendezésre került a legendás dombóvári futballista tiszteletére a középiskolások tornája.

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.