Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. December 03. 08:07, szombat | Belföld
Forrás: 24.hu

A Pápa segítségével távolítanák el a hívek a veszprémi érseket

A Pápa segítségével távolítanák el a hívek a veszprémi érseket

3500 támogató aláírást adtak át a Vatikán követének.

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők, akik 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak – tájékoztatott a 24.hu.

Az ügy elsődleges mozgatórugóját a veszprémi bazilika rekonstrukciója jelenti. Ahogy arról lapunk már korábban is beszámolt, a hívek a székesegyház jól ismert, díszes és színpompás belső terét féltették a radikális megváltoztatástól.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, de nem kerülnek vissza eddigi helyükre, mert más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el.

A veszprémi várban az érsekség – mint írják – összesen 39 milliárd forintos állami támogatás igénybevételével intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt keretén belül. Ebből az összegből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

A Szent Mihály Védegylet által korábban december 3-ra szervezett tüntetésre végül azonban nem került sor, mert a szervezet tagjai szerdán mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adták át az aláírásokat a Vatikán követének.

Fotó: Mandiner

Címkék: Érsek, Veszprem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni