Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 08. 20:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI, helyi híreink szerkesztője

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyek

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyek

A XVIII. századi osztrák katonai megtorlás 248. évfordulójára emlékeztek a kelet-erdélyi Madéfalván; a veszedelem eredményeként megszülető bukovinai székelység hagyományai Dombóváron közel két éve élnek.

A mádéfalvi veszedelem emlékműve Köllő Miklós szobrával - forrás: Wikipédia

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a madéfalvi veszedelem néven hírhedtté vált megtorlás emlékét olyan közösség múltjaként kell értelmezni, amely minden veszteséget túlélt, minden tragédián túltette magát, és képes volt újrakezdeni. Rámutatott: a mai székelyek örökölték elődeik makacsságát, kitartását és hazaszeretetét, tudnak építkezni, és ragaszkodnak szabadságukhoz, jogaikhoz.

Kelemen kifejtette: hisz abban, hogy a romániai magyarok az elmúlt húsz évben felmutatott összefogást a huszonegyedik században is képesek továbbvinni az örökségbe kapott értékek megőrzése érdekében. "Azt üzenjünk Madéfalváról, hogy a székely emberek, az erdélyi magyarok szabadságszerető emberek, tisztelik azt, aki tiszteli őket, szeretik a szabadságot, és szeretnek a saját sorsukról dönteni - mondta Kelemen Hunor.

Mária Terézia császárnő 1760-ban elrendelte a kuruclázadás leverésekor megbízhatatlannak nyilvánított és felszámolt székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy idegenben is kell majd szolgálniuk német vezénylet alatt, és katonai szolgálatuk fejében nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat.

Nagy részük ezért elbujdokolt az erőszakos sorozás elől, mintegy 2500-an azonban összegyűltek az Olt-menti Madéfalván, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Terézia számára. A császári csapatok Adolf Buccow tábornok parancsára 1764. január 7-én hajnalban ágyúkkal lőtték Madéfalvát, véres mészárlást rendezve.

Helyi híreink szerkesztőjétől:

A dátum a bukovinai székelység „születésnapjának” is tekinthető, hiszen az ezután következő tízévnyi bujdosás után 2600 székely telepedett le Bukovinában. A túlnépesedés miatt 1883-ban mintegy négyezren költöztek az Al-Dunához, többen pedig innen is tovább. A Monarchia széthullásával Bukovina 1920-ban román fennhatóság alá kerül, és a székelyek másodrendű állampolgárrá váltak a szülőföldjükön. Miután 1941 áprilisában Magyarország a hitleri Németország oldalán lerohanja Jugoszláviát, 13500 bukovinai székely és 1000 moldvai magyar települhet át Bácskába. Ezt nevezik a bukovinai székelyek hazatérésének. 1944 októberében azonban menekülniük kellett innen, és csak 1945 márciusában telepedhettek le véglegesen a Dunántúlon - foglalható össze a népcsoport története Kóka Rozália néprajzkutató, mesemondó, író elbeszélése alapján.

Lassan két éve, 2010. február 17-én alakult meg a Dombóvári Székely Kör a bukovinai tradíciókat közösségben is ápolni kívánók helyi csoportjaként. Az egy esztendeje, 2011. január 9-én a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége tagjainak sorába felvett, aktív rendezvényszervező csoport a hazatérés hetvenedik évfordulójának tiszteletére székely kaput állíttatott Dombóváron, melynek felavatására 2011. április 17-én került sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.