Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. November 01. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

25 éves a Szívklub Egyesület

25 éves a Szívklub Egyesület

Október 27-én a Tinódi Házba tartotta a dombóvári és kaposszekcsői tagokból álló Szívklub Egyesület a 25 éves jubileumi ünnepségét.

Az összejövetel résztvevői közös csoportkép készítésével kezdték a programot, amit a pinceszínházban folytattak. Ott dr. Bereczki Mária elnök köszöntőjében arról beszélt, hogy szinte „elrepült” az elmúl negyedszázad.
- Az idő gyors múlásával most szembesültem, amikor készültem az ünnepi beszédre - emelte ki a helyi Szent Lukács Kórház kardiológiai osztályát vezető főorvos. - 1993-ban alapítottuk meg ezt a Szív Klubot abból a meggondolásból, hogy az orvosnak gyakran nincs elég ideje a rendelést felkeresők teljes körű felvilágosítására a keringési betegségekről, illetve azok kezeléséről. Azt gondoltam, hogy ezt a hiányt pótolhatják azok a rendszeres összejövetelek, melyekre a kezdetektől valós igény mutatkozott. Hat-nyolc fővel kezdtük el az ismeretterjesztő előadásokat, amiket aztán kirándulásokkal és karácsony előtti közös ünnepléssel egészítettünk ki. A változatos és érdekes programoknak köszönhetően gyorsan bővült a létszám. Miután 2008-ban felvettük a kapcsolatot a kaposszekcsői klubbal és annak tagjaival, velük együtt átalakultunk egyesületté.
Az elnöki tisztséget Tóth Imre, a község korábbi polgármestere vállalta magára, én pedig a szakmai vezető lettem. Éveken keresztül eredményesen működtünk együtt, ám Imre bácsi egészsége később megromlott és azt követően már nem tudott aktívan részt venni a munkában. Időközben sok dél-dunántúli társklubbal - többek között a pécsivel, a nagyatádival, a zalaegerszegivel, valamint a faddival - ismerkedtünk meg és azokkal számos programon találkoztunk. Tagja lettünk a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetségének, aminek köszönhetően az általa szervezett sportrendezvényeken is részt veszünk. A klubfoglalkozásokra elsősorban helyi és környékbeli orvoskollégákat hívtam, de megfordult nálunk a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikájának számos doktora, illetve professzora is, így magas színvonalú előadásokat hallhattak az érdeklődők. Főzések és szűrővizsgálatok is voltak a programjaink között, civil fesztiválokon ugyancsak jelen voltunk. Fontos közösségformáló szerepe volt az elmúlt 25 esztendőben tartott rendezvényeinknek. A negyedszázados jubileumunkon azt ünnepeltek meg az egyesület tagjaival, hogy megvagyunk és jól vagyunk!

A kerek évfordulón a vendégként jelen lévő dr. Szabados Sándor, a Pécsi Szívgyógyászati Klinika professzora (képünkön) az alkalomhoz illően egy könnyedebb témáról - az egészség, a művészet és a bor kapcsolatáról - beszélt. A szívsebész szerint a tudomány kezdi felismerni azt, hogy napi 1-2 deciliter bor egyszeri, vagy két részletben történő fogyasztása inkább egészséges, mint káros.
- Korábban is szívesen jöttem ide és most is örömmel fogadtam el a meghívást, mert itt egy hosszú ideje összekovácsolódott társaság van, mely a régióban a legaktívabbak közé tartozik - zárta mondandóját a szívsebész.

Az ünnepség végén Lukácsi Enikő kaposvári operaénekes műsorát élvezhették a Szívklub Egyesület tagjai és vendégeik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.