Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 21. 09:31, csütörtök | Helyi

25 éves a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár

25 éves a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár

A Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete december 16-án a Német Közösségi Házban ünnepelte meg fennállásának negyedszázados jubileumát.

Érdekképviselet és közösségépítés

A Dombóvári Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői egyik legfontosabb feladatuknak azt tartották, hogy rövid időn belül létrehozzák azt a civil szervezetet, mely a környékbeli falvakból a településre költözött svábokat, illetve azok leszármazottait fogja össze és képviseli az érdekeiket - idézte fel a kezdeteket Frucht Ferenc, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár elnöke. - Erre nem sokat kellett várni, ugyanis a testület felállását követően alig hat hét telt el a Német Klub alakuló ülésének időpontjáig. A civil szervezet megalapítását 22 lelkes, önmagát német nemzetiségűnek valló városlakó 1998. december 14-én mondta ki.

A vezető aztán gazdag képanyaggal illusztrált tartalmas szóbeli beszámolót tartott az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeiről és történéseiről, melyben Wilhelm Ádám, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagja segítette őt.

A jubileumi rendezvényre az invitálást elfogadta Pintér Szilárd polgármester, aki a helyi civil szervezet legnagyobb erényének azt nevezte, hogy működését kezdetben a térség svábok által lakott községeire is kiterjesztette és „mentorként” segítette az ottani német nemzetiségűeket települési kisebbségi önkormányzataik, valamint egyesületeik létrehozásában.

A városvezető gratulált a 25 esztendős - először Német Klubként bejegyzett, majd később névváltoztatáson átesett és azóta Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvárnak hívott - szervezet eredményeihez és jókívánságait, valamint karácsonyi üdvözletét is kifejezte a tagságnak.

A rendezvény másik vendége Hosszú Sándor Gergely, a Dombóvári Civil Tanács elnöke volt, aki arról beszélt, hogy hosszú ideje remek partnerségben dolgoznak a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete az önkormányzattal, mely arra törekszik, hogy a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületével közösen hagyományőrző, kulturális, művészeti, ismeretterjesztő, sport, szórakoztató és közösségépítő programjaival színesítse a település életét.

Az ünnepség pezsgős koccintással folytatódott, majd zárásként - a civil szervezet egyik hölgytagjának jóvoltából - egy hatalmas tortát fogyasztottak el a jelenlévők.

Az összejövetel második részében verses-énekes adventi-karácsonyi műsort adott a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár hét tagja, azt követően a Német Közösségi Házat próbáira és koncertjeire egyaránt használó Dombóvár Zenész Egyesület fúvósai muzsikáltak, majd szeretetvendégség következett, melynek végén békés, boldog, családi körben megélt évvégi ünnepeket kívánva búcsúztak egymástól a résztvevők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.